En son güncellemeler 3 Mayıs 2024 iş günü sonunda yapılmıştır.

İngiliz Hukuk Teknolojileri girişimi CourtQuant, anlaşmasız "ani" Brexit'in İngiliz hukukuna etkisini ölçtü: İngiliz içtihat hukuku için riskler (artificiallawyer.com)

Cambridge Üniversitesi Hukuk Fakültesinden bir grup girişimcinin kurduğu hukuk alanında yapay zeka uygulamaları üzerine çalışan CourtQuant adlı şirket, İngiltere'nin anlaşmasız ve ani biçimde Mart sonunda AB'den ayrılması ihtimali ("Hard Brexit") büyürken, bunun İngiliz hukuku üzerindeki etkilerini ölçtü.  

Artificiallawyer.com'un haberinde özetlenen çalışmaya göre AB'den ayrılığın ani ve anlaşmasız biçimde gerçekleşmesi halinde, İngilliz mahkemelerinin geçtiğimiz yıl ürettiği içtihadın yaklaşık yüzde 12'si riskli ve sorgulanabilir hale gelecek.  Bunun nedeni, o içtihatlardaki davaların bir bölümünün konusunu AB hukukuna dair spesifik meselelerin oluşturuyor olması.

İngiliz Yüksek Mahkemesi (UK Supreme Court) bağlamında ise sorun daha ciddi.  CourtQuant'ın bulguları arasında en endişe verici olanlardan birisi, İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin spesifik hukuki ömermelerinin yüzde 6'sından fazlasının direkt olarak AB hukukunu dayanak alıyor olması.  Şirkete göre, "Ani ve anlaşmasız bir Brexit (Hard Brexit) ile bu dayanakların geçersiz hale gelmesi ihtimali sistemik bir risk oluşturuyor."  Bunun ötesinde, İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin kararlarının yüzde 40-50'sinde AB hukuku yorumlanıyor veya AB hukukuna atıfta bulunuluyor.

Şirket CTO'su Ludwig Bull'a göre, "Anlaşmasız bir Brexit ve AB hukukunun sistemden çıkması halinde, İngiliz mahkemelerinin geçmişte dayanak aldığı geniş bir hukuki içtihat geçersiz olacak."  

KAYNAK: https://www.artificiallawyer.com/2019/01/17/legal-ai-co-courtquant-predicts-hard-brexit-impact-on-british-law/