Dönem : 21 Yasama Yılı : 1

T.B.M.M. (S. Sayısı : 170)

Avrupa Enerji Şartı Konferansı Nihaî Senedi, Enerji Şartı Antlaşması ve Eki’ni Teşkil Eden Kararlar ile Enerji Verimliliğine ve İlgili Çevresel Hususlara İlişkin Enerji Şartı Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/332)

T.C.

Başbakanlık

Kanunlar ve Kararlar 3.6.1999

Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.KKG.0.11/196-342/2504

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Önceki yasama döneminde hazırlanıp Başkanlığınıza sunulan ve İçtüzüğün 77 nci maddesi uyarınca hükümsüz sayılan ilişik listede adları belirtilen kanun tasarılarının yenilenmesi Bakanlar Kurulunca uygun görülmüştür.

Gereğini arz ederim.

Bülent Ecevit

Başbakan

1/763 Avrupa Enerji Şartı Konferansı Nihaî Senedi, Enerji Şartı Antlaşması ve Eki’ni Teşkil Eden Kararlar ile Enerji Verimliliğine ve İlgili Çevresel Hususlara İlişkin Enerji Şartı Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı

T.C.

Başbakanlık

Kanunlar ve Kararlar 21.4.1998

Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.KKG/101-1344/2120

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca 27.3.1998 tarihinde kararlaştırılan “Avrupa Enerji Şartı Konferansı Nihaî Senedi, Enerji Şartı Antlaşması ve Eki’ni Teşkil Eden Kararlar ile Enerji Verimliliğine ve İlgili Çevresel Hususlara İlişkin Enerji Şartı Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.

Mesut Yılmaz

Başbakan

GEREKÇE

Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesinin desteklenmesi ve ülkedeki ekonomik büyümenin sürdürülebilir kılınması hususundaki çabalara paralel olarak ülkemizin enerji ihtiyacı da giderek artmaktadır. Enerji ihtiyacımızın yeterli, zamanında, rekabete dayalı, güvenilir ve ekonomik bir şekilde karşılanması ulusal enerji politikamızın esasları olarak belirlenmiştir. Bu politikanın gerçekleştirilmesinde, tüm ulusal olanakların seferber edilmesi ve özel yabancı sermaye yatırımlarının teşvik edilmesi temel bir strateji olarak benimsenmiştir.

Ayrıca, sosyo-ekonomik kalkınmaya paralel olarak dinamik bir hızla artan enerji talebinin karşılanması konusunda temel bir sorun olarak ortaya çıkan finansman yetersizliğinin aşılmasında, özel sektör dinamizmi ile özel yabancı sermayenin sisteme dahil edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Bu çerçevede, Enerji Şartı Antlaşmasının temel amaçlarını teşkil eden;

– Arz güvenliğinin arttırılması,

– Enerji üretimi, çevirimi, taşınması, depolanması, dağıtımı, iletimi ve kullanımındaki verimliliğin en üst seviyeye ulaştırılması,

– Güvenliğin güçlendirilmesi ve çevresel sorunların en aza indirilmesi,

– Yatırımların teşviki ve korunması,

– Enerji ticaretinin serbestleştirilmesi,

– Uluslararası ve ulusal sermaye piyasalarına erişme,

kapsamında yeralan hükümler ulusal enerji sektöründe özel yabancı sermaye yatırımlarının geliştirilmesini önemli ölçüde teşvik edebilecektir.

Ayrıca TPAO’nun, özellikle eski Sovyetler Birliğinin dağılması ile vücut bulan ülkeler başta olmak üzere, son yıllarda önemli ölçüde artış gösteren yurtdışı yatırımlarında karşılaşılan mevzuata ilişkin zorlukların aşılabilmesinde Antlaşma hükümleri yardımcı olabilecektir.

Öte yandan, anılan Antlaşma, ülkemizde özel yabancı sermaye yatırımlarının artmasına yardımcı olmanın yanısıra, elektrik sistemlerini birbirine bağlayan projelerin gerçekleştirilmesine ve Avrupa’ya petrol ve doğalgaz nakli alanında yürütülmekte olan ya da öngörülen projelerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalara hız kazandırılması bakımından da önem taşımaktadır.

Diğer yandan, enerjinin en verimli şekilde aranması, üretimi, çevirimi, depolanması, taşınması, dağıtımı, iletimi ve nihai kullanımında;

– Teknoloji transferinin ve ileri teknolojilere ulaşımın ticarî ve ayrım gözetmeme ilkesi çerçevesinde geliştirilmesinin teşviki,

– Enerji materyalleri ve ürünleri ve ilgili ekipman ve hizmetler alanında teknoloji transferi için mevcut engellerin kaldırılması,

– Enerji Verimliliği Protokolünün uygulanması,

önemli katkılarda bulunabilecektir.

Anılan Antlaşmanın ayrıca, Türkiye’de özellikle 1983 yılından sonra yürürlüğe konan, piyasa ekonomisi anlayışı çerçevesinde ihracata dayalı kalkınma modeline paralel olarak özel sektörün serbestleştirilmesi ve özel yabancı sermayeyi teşvik açısından harcanan çabaları destekleyeceği düşünülmektedir.

Bu çerçevede, sözkonusu Antlaşma ve Protokolün onaylanmasının, ülkemizin giderek artan enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik girişimlerimizin sonuç vermesi bakımından önem arzettiği değerlendirilmektedir.

Dışişleri Komisyonu Raporu

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Dışişleri Komisyonu 27.8.1999

Esas No. : 1/332

Karar No. : 102

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Avrupa Enerji Şartı Konferansı Nihaî Senedi, Enerji Şartı Antlaşması ve Eki’ni Teşkil Eden Kararlar ile Enerji Verimliliğine ve İlgili Çevresel Hususlara İlişkin Enerji Şartı Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı Komisyonumuzun 3 Ağustos 1999 tarihli 12 nci ve 26 Ağustos 1999 tarihli 14 üncü Birleşimlerinde Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı temsilcilerinin katılmalarıyla görüşülmüştür.

Enerjinin üretimi, taşınması, depolanması, dağıtımı, iletilmesi ve kullanımındaki verimliliğin artırılması, güvenliğin güçlendirilmesi, çevre sorunlarının asgariye indirilmesi ve enerji ticaretinin serbestleştirilmesi amaçlarını taşıyan Tasarı, Komisyonumuzca uygun görülerek kabul edilmiştir.

Raporumuz Genel Kurulun onayına sunulmak üzere Başkanlığa saygı ile arzolunur.
 
 
 
  Başkan Başkanvekili Sözcü  
  Kâmran İnan B. Suat Çağlayan Mehmet Kaya  
  Van İzmir Kahramanmaraş  
  Üye Üye Üye  
  Ali Tekin Müjdat Kayayerli Nesrin Ünal  
  Adana Afyon Antalya  
  Üye Üye Üye  
  Teoman Özalp Hasan Erçelebi Mahmut Erdir  
  Bursa Denizli Eskişehir  
  Üye Üye Üye  
  M. Bedri İncetahtacı Mustafa Yaman Ayfer Yılmaz  
  Gaziantep Giresun İçel  
  Üye Üye Üye  
  Azmi Ateş Hüseyin Kansu Osman Yumakoğulları  
  İstanbul İstanbul İstanbul  
  Üye Üye Üye  
  Rahmi Sezgin Cevdet Akçalı M. Necati Çetinkaya  
  İzmir Kütahya Manisa  
    Üye    
    Birol Büyüköztürk    
    Osmaniye    

 

HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN



AVRUPA ENERJİ ŞARTI KONFERANSI NİHAÎ SENEDİ, ENERJİ ŞARTI ANTLAŞMASI VE EKİNİ TEŞKİL EDEN KARARLAR İLE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE VE İLGİLİ ÇEVRESEL HUSUSLARA İLİŞKİN ENERJİ ŞARTI PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU

HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1. – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına 17 Aralık 1994 tarihinde Lizbon’da imzalanan Avrupa Enerji Şartı Konferansı Nihaî Senedi, Enerji Şartı Antlaşması ve Eki’ni Teşkil Eden Kararlar ile Enerji Verimliliğine ve İlgili Çevresel Hususlara İlişkin Enerji Şartı Protokolünün onaylanması uygun bulunmuştur.

MADDE 2. – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3. – Bu Kanun Hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

DIŞİŞLERİ KOMİSYONUNUN

KABUL ETTİĞİ METİN

AVRUPA ENERJİ ŞARTI KONFERANSI NİHAÎ SENEDİ, ENERJİ ŞARTI ANTLAŞMASI VE EKİNİ TEŞKİL EDEN KARARLAR İLE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE VE İLGİLİ ÇEVRESEL HUSUSLARA İLİŞKİN ENERJİ ŞARTI PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU

HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1. – Tasarının 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 2. – Tasarının 2 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 3. – Tasarının 3 üncü maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.
 
  Mesut Yılmaz    
  Başbakan    
  Dev. Bak. ve Başb. Yrd.  Millî Sav. Bak. ve Başb. Yrd.  Devlet Bakanı
  B. Ecevit İ. Sezgin G. Taner
  Devlet Bakanı DevletBakanı  DevletBakanı
  H. Özkan Y. Seçkiner I. Saygın
  DevletBakanı DevletBakanı DevletBakanı
  Prof. Dr. H. S. Türk Prof. Dr. S. Yıldırım R. Serdaroğlu
  Devlet Bakanı DevletBakanı  Devlet Bakanı
  M. Gürdere Prof. Dr. Ş. Gürel Prof. Dr. A. Andican
  DevletBakanı DevletBakanı DevletBakanı 
  Dr. I. Çelebi M. Yılmaz R. Şahin
  DevletBakanı DevletBakanı DevletBakanı
  B. Kara C. Kavak E. Aşık
  Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı
  R. K. Yücelen H. Gemici M. Batallı
  Adalet Bakanı İçişleri Bakanı Dışişleri Bakanı
  O. Sungurlu M. Başesgioğlu İ. Cem
  Maliye Bakanı Millî Eğitim Bakanı Bayındırlık ve İskân Bakanı
  Z. Temizel H. Uluğbay Y. Topçu
  Sağlık Bakanı Ulaştırma Bakanı Tarım ve Köyişleri Bakanı
  H. İ. Özsoy N. Menzir M. Taşar
  Çalışma ve Sos. Güv. Bak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Enerji ve Tabiî Kay. Bakanı
  Prof. Dr. N. Çağan Y. Erez M. C. Ersümer 
  Kültür Bakanı Turizm Bakanı Orman Bakanı
  İ. Talay İ. Gürdal E. Taranoğlu
  Çevre Bakanı V.    
  I. Çelebi    

 

NOT : ANLAŞMA KISMI AYNEN FİLME ALINDI

SIRA SAYISI 170’İN SONU