Seferde ve sefer mahiyetinde mühim harekat ile büyük manevralarda, fazla beden zayiatını mucip olacak hallerde askerin günlük tayın istihkakı berveçhiatidir: Gram 1000 Ekmek 300 Et veya 200 gram et konserve veya 150 gram kavurma veya kıyma 150 Bulgur 50 Yağ 300 Yaş sebze veya 100 gram kuru sebze veya 100 gram komprime çorbalık sebze 25 Şeker 1 Çay 20 Soğan 20 Tuz 30 Sabun (Ek: 29/8/1996 - 4178/5 md.)500 kömür (bedelen beslenenlere)
Birinci maddede bahsi geçen harekatın sefer mahiyetinde mühim harekat olduğuna Büyük Erkanı Harbiye Reisliğinin teklifi üzerine İcra Vekilleri Heyeti karar verir.
Bu istihkak seferde ordu kumandanlarının ve daha büyük kumandanların ve sefer mahiyetindeki mühim hareketlerde harekatı idare eden en büyük kumandanın ve büyük manevralarda müdiri harekatın emri mahsusları ile verileceği gibi seferde müfrez olarak icrayı harekat eden liva ve daha yukarı kıtalar kumandanlarının da kendi mesuliyetleri altında verecekleri emirle ita olunur. Bunun azami hududu beş gündür. Mecburiyet halinde tekrar edilir. (Ek: 21/10/1935 - 2831/1 md.) Başkumandan mezkür gıdayı seferde istediği kıt'alara tensip edeceği müddet kadar verdirebilir. Tütün içenlere günde on gramı geçmemek üzere tütün istihkakı ilave edebilir. (2)
Ekmek verilmediği günlerde 700 gram peksimet verilecek ve peksimetten başka hiç bir erzak verilemezse peksimetin miktarı 1250 grama iblağ olunacaktır.
Et istihkakı sığırdır. Sığır eti bulunmayan mahallerde bu istihkak koyun, keçive balık olarak ve mecburiyet halinde sair etlerden verilebilir.
Mahrukat ve tenvirat istihkakı 14 Eylül 1330 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu mucibince verilir.
Bu istihkakın cümlesi kabili mübadeledir.
(30/1/1946 - nci maddesi hükmü olup, ek maddeye çevrilerek teselsül için numaralandırılmıştır.) Tank erbaşına ve erine cephede harb hareketleri halinde (Cephede, gerilerde istirahat halindekiler müstesna) bulundukları sürece diğer sınıf erbaşına ve erine nazaran dörtte bir nispetinde (Daha ziyade şekerli maddeler) fazla gıda verilir.
Bakanlar Kurulunca belirlenecek yaygın ve yoğun bir şekilde terörle mücadele yapılan illerde, terörle mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinden Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine Milli Savunma Bakanlığınca (Jandarma ve Sahil Güvenlik Birlikleri için İçişleri Bakanlığınca) tespit olunacak birlikler bu kanuna göre iaşe edilirler. İstihkakın 5 700 kaloriyi geçmeyecek şekilde konserve hazır yiyecek olarak verildiği günlerde, bu Kanunda belirtilen istihkakın iki katına kadar parasal tutarda tabela düzenlenebilir. Yukarıda belirtilen birliklerde görevli erbaş ve erlerden bedelen beslenenlere; bu Kanunda belirtilen tayın bedeli bu madde uyarınca belirlenecek iller arasından Genel Kurmay Başkanlığınca seçilecek bir ilden alınan rayiç üzerinden hesaplanarak verilir. Bunlara ayrıca 22.6.1978 tarihli ve 2155 sayılı Kanun gereğince ödenen tayın bedeli verilmez. Bu madde kapsamında olup, bedelen beslenen birliklerde görevli subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar da, birlikle beraber bulunmak zorunda oldukları günler için bu madde hükmüne göre bedelen beslenirler. Bu günler için yine 22.6.1978 tarihli ve 2155 sayılı Kanuna göre peşin ödenen tayın bedeli günlük miktarı düşülerek hesaplanan tayın bedeli farkları ay sonunda ödenir.
Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
Bu kanunun hükümlerini icraya Milli Müdafaa ve Maliye Vekilleri memurdur.
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.
Ek ve Değişiklikler | |
1776 SAYILI KANUNDA EK VE DEĞİŞİKLİK YAPAN MEVZUATIN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRDIĞl KANUN VE HÜKÜMLERİ GÖSTERİR LİSTE
Yürürlükten Kaldırılan Mevzuatın _____________________________ Yürürlükten Kaldırılan Kanun veya Kanun Hükümleri Tarihi Sayısı Maddesi _______________________________________________ __________ _______ __________ 21 Teşrinievvel 1935 tarih ve 2831 sayılı Kanunun tütün istihkakına ilişkin hükmü ile 19 Şubat 1954 tarih ve 6252 sayılı Kanun 8/8/1977 2092 3
1184-1196
1776 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLİK GETİREN MEVZUATIN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİNİ GÖSTERİR LİSTE
Kanun Yürürlüğe No. Farklı tarihte yürürlüğe giren maddeler giriş tarihi _________ ______________________________________________________ ____________ 2831 – 31/10/1935 4843 – 4/2/1946 211 Sağlık işlerine ait 57-70 inci madde hükümleri 1/3/1961 Diğer hükümleri yapılacak talimatname ile birlikte 27/5/1961 2092 – 17/8/1977 4178 – 4/9/1996
|
![]() Meclis Kabul Metni (Kaynak: TBMM Resmi Web Sitesi ( Kanunlar Dergisi)) |
Söz Konusu Metnin Değinildiği Metin (1) |
Kanun (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatı Yürürlükten Kaldıran Mevzuat (İlga Eden) (1) |
Kanun (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatın Tamamı ya da Bir Bölümünün Mülga Olmasıyla, Söz Konusu Mevzuatın Tamamı ya da İlgili Mülga Bölümünün Düzenlediği Alanı Düzenlemeye Başlayan Yeni Mevzuat (1) |
Kanun (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatta Metinsel Değişiklik Öngören Mevzuat veya Tasarı Metni (7) |
Kanun (6) |
|
Kanun Hükmünde Kararname (1) |
|
" *** Kırmızı renk, söz konusu kanunun yürürlükte olmadığını; sarı renk, söz konusu kanunun tasarı aşamasında olduğunu ve mavi renk ise söz konusu kanunun yürürlükte olduğunu nitelemektedir."
|