Muvazenei umumiyeye dahil dairelere ait davaların takip ve müdafaası ve icra takibatı ve bütün kanun yollarına müracaat edilmesi ve tevdi olunan evrak üzerine hukukî mütalea yürütülmesi Maliye Vekâletine bağlı hazine avukatlara aittir. İdarî davalar ait olduğu makamlarca takip ve intaç olunur. Yalnız bunlardan malî hükümleri tazammun eden ve hazineyi alâkalandıran işler hakkında Maliye Vekâleti veya o yerin en büyük malmemuruna malûmat verilmesi mecburidir. Bu işlere ait muhakemeler hazine avukatlarına takip ettirilir ve bu davalarda ait olduğu idare mümessili de bulunabilir.
Hazine avukatları Maliye Hukuk Müşavirliğinin inhası üzerine Maliye Vekili tarafından tayin edilir. Baro teşekkül etmiyen yerlerde ruhsatnameli dava vekillerinin de Hazine işlerinde kullanılması caizdir. Hazine avukat veya dava vekili bulunmıyan yerlerde bunlara ait vazifeleri alâkalı dairenin o yerdeki en büyük âmiri yapar.
İşi çok olan yerlerde Maliye Vekilliğince ve lüzum görülen muayyen davalarda İcra Vekilleri Heyeti kararile Hazine avukat ve dava vekillerile beraber veya ayrıca takip ve müdafaa yapmak üzere avukat ve bulunmıyan yerlerde dava vekili kullanılabilir. Mukavelenameye bağlanacak ücretleri de mahkeme masrafları tertibinden verilir.
Devlete ait icra işlerini ve davaları takip ve müdafaa edecekler, özürsüz ve kanunsuz takip ve muhakemenin gecikmesine, kendi kusurları yüzünden Devlet aleyhine hüküm çıkmasına ve kanun yollarına müracaati ihmal ederek hükmün kat'ileşmesine sebebiyet verir ve Hazineye de zarar gelirse bu zararı ve mahkeme masraflarını öderler.
Davanın açılması ve takibi fayda temin edemiyeceğine kani bulundukları işlerde bundan sarfınazar edilmesi hakkındaki mütalea Maliye Hukuk Müşavirliğine arz ve alınacak emre göre hareket olunur. Şu kadar ki müruruzamanla hakkın düşmesine mâni tedbirleri de beraber alırlar. Kıymet veya miktarı üç yüz liraya kadar olan davalarda kanun yollarına devamda fayda görülmediği takdirde bundan vazgeçmeğe Hukuk Müşavirliğinin mütaleasi üzerine Maliye vekili salahiyetlidir. Üç yüz liradan yukarı davalarda Muhasebei Umumiye kanununun 137 nci maddesi hükmü tatbik olunur.
Hukuk mezunlarının devairi merkeziye hukuk müşavirlikleri muavin ve mümeyyizliklerindeki hizmet müddeti Avukatlık Kanunundaki mülâzemet müddetine mahsup edilir.
Bu kanunun tatbik süreti bir nizamname ile tesbit olunacaktır.
Muvazenei umumiyeye dahil lerin 1934 senesi bütçelerine mevzu masarifi muhakeme, mu keme harçları tahsisatile, müşavir avukat, avukat, muakkip, takibi icra memuru gibi her ne nam ve suretle olursa olsun hukuk ve ceza dava ve icra işlerinde kullanılan memurlar ve müstahdemlerin tahsisatlarından 1/9/1934 tarihinde henüz sarfedilmemiş olan kısımları Maliye Vekâleti bütçesinin 154 ve 158 inci fasıllarına nakolunur. Bu dairelerin idarî davalara ait masraf ve harçları Maliye Vekâletince bu fasıllardan verilir.
Maaşatın tevhit ve teadülü hakkındaki 1452 numaralı kanuna merbut cetvel ile 1934 malî senesi bütçesinin (D) işaretli cetvelinde münderiç ve muvakkat birinci maddedeki yazılı memur ve müstahdemlerin kadroları Maliye Vekâletine raptolunduğu gibi 1934 malî senesi bütçesinin muvakkat müstahdemler tertibinden ve (E) cetvelinde yazılı masraf tertiplerinden İcra Vekilleri Heyeti kararile istihdam olunan muvakkat birinci maddedeki şeraiti haiz müstahdemlerin kadroları dahi Maliye Vekâletine bağlanmıştır.
Muvakkat ikinci maddede yazılı kadrolar, tahsisat yekûnunu geçmemek şartile 1934 senesi zarfında tadii ve tevhit ve lüzum görülen yerlerde muhakemat müdürlükleri ve memurlukları teşkil ve bu memur ve müstahdemler Maliye Vekâletince lüzum görülen yerlerde istihdam olunabilir.
Muvazenei Umumiyeye dahil dairelerle avukat ve dava vekilleri arasında yapılan mukavelenamelerin hakları ve borçlan bu kanuna göre Maliye Vekâletine geçer.
Bu kanun 1 eylül 1934 tarihinden muteberdir.
Bu kanunun hükümlerini icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.
![]() TBMM Bilgileri (Kaynak: TBMM resmi web sitesi) |
|
![]() Meclis Kabul Metni (Kaynak: TBMM Resmi Web Sitesi ( Kanunlar Dergisi)) |
Söz Konusu Mevzuatı Yürürlükten Kaldıran Mevzuat (İlga Eden) (1) |
Kanun (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatın Tamamı ya da Bir Bölümünün Mülga Olmasıyla, Söz Konusu Mevzuatın Tamamı ya da İlgili Mülga Bölümünün Düzenlediği Alanı Düzenlemeye Başlayan Yeni Mevzuat (1) |
Kanun (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatla ilgili Yargı Kararları (5) |
YARGITAY (2) |
|
DANIŞTAY (3) |
|
" *** Kırmızı renk, söz konusu kanunun yürürlükte olmadığını; sarı renk, söz konusu kanunun tasarı aşamasında olduğunu ve mavi renk ise söz konusu kanunun yürürlükte olduğunu nitelemektedir."
|