Ekonomik ve mali istikrar tedbirlerinin etkinliğini artırmak amacıyla bu Kanun kapsamına giren tüm kurum ve kuruluşların birbirlerine olan borçları bu Kanun esasları çerçevesinde tahkim olunur. Banka hüviyetindeki kuruluşların; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına olan borçlarından yalnız bu Kanun kapsamına giren kurum ve kuruluşlarla ilgili olanları tahkime tabi tutulur.
Bu Kanuna ekli cetveldeki daire, idare, teşekkül, banka, kurum ve kuruluşların 31/12/1983 tarihinde birbirlerine olan birinci maddede sözkonusu borçları (Hazine kısa vadeli avansı hariç) takas ve mahsup yoluyla tasfiye edildikten sonra Hazinece devralınarak tahkime tabi tutulur ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bilançosunda aktifleştirilir. Takas ve mahsuba, itfaya, devire ve aktifleştirilmeye tabi tutulacak borç miktarları ilgili kuruluş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından müştereken bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde tespit edilir. Bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar yapılan borç ödemeleri geri talep edilemez.
Bu Kanunun uygulanması nedeniyle işlemlerin gerektirdiği miktarları aşmamak kaydıyla; özel tertip tahvil çıkarmaya ve tahvil şartlarını tespit etmeye, Başbakan; yılı bütçesinde mevcut ya da açılacak yeni tertiplere gereğine göre ödenek, gelir ve gider kaydetmeye Maliye ve Gümrük Bakanı yetkilidir.
Bu Kanun uyarınca yapılacak işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kanun hukümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.6336
2 nci Maddeye Ekli Cetvel 1. Hazine 2. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 3. T. C. Ziraat Bankası 4. Sosyal Sigortalar Kurumu 5. Belediyeler 6. Tekel İşletmeleri Genel Müdürlüğü 7. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi 8. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu 9. Sümerbank 10. T.Çimento Sanayi T.A.Ş. 11. T. Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü 12. S.E.K.A. 13. Etibank 14. Türkiye Elektrik Kurumu 15. Petkim - Petrokimya A.Ş. 16. Türkiye Petrolleri A.Ş. 17. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu 18. Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş. 19. Azot Sanayi T.A.Ş. 20. Et ve Balık Kurumu 21. Toprak Mahsulleri Ofisi 22. T. Süt Endüstrisi Kurumu 23. T. Şeker Fabrikaları A.Ş. 24. T. Zirai Donatım Kurumu 25. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü 26. D.B. Deniz Nakliyatı A.Ş. 27. T. Denizcilik Kurumu 28. T.C.D.D. 29. T.H.Y. 30. Tarım Satış Kooperatifleri 31. Tarım Kredi Kooperatifleri 32. Petrol Ofisi A.Ş. 33. P.T.T. 34. D.Y.B. 35. TÜPRAŞ 36. Türkiye Yapağı ve Tiftik A.Ş. Genel Müdürlüğü 37. Yem Sanayii T.A.Ş. Genel Müdürlüğü
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.
![]() TBMM Bilgileri (Kaynak: TBMM resmi web sitesi) |
|
![]() Meclis Kabul Metni (Kaynak: TBMM Resmi Web Sitesi ( Kanunlar Dergisi)) |
Söz Konusu Mevzuatı Yürürlükten Kaldıran Mevzuat (İlga Eden) (1) |
Kanun (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatla ilgili Yargı Kararları (11) |
DANIŞTAY (6) |
|
YARGITAY (5) |
|
" *** Kırmızı renk, söz konusu kanunun yürürlükte olmadığını; sarı renk, söz konusu kanunun tasarı aşamasında olduğunu ve mavi renk ise söz konusu kanunun yürürlükte olduğunu nitelemektedir."
|