Bu Yönetmeliğin amacı; T.C. Emekli Sandığınca bağlanan aylıkların ödenmesi için, aylık sahiplerinin durumlarında değişiklik olup olmadığı bakımından yoklama ya-pılmasını ve yapılacak yoklamanın esaslarını düzenlemektir.
T.C. Emekli Sandığınca bağlanan (Değişik ibare:RG- 07/07/2005-25868) aylıkları kendisi alanlar ile veli, vasi, kayyım ya da vekillerine ödenenler, bu Yönetmelikte yazılı usullere göre yoklama belgesi doldurmak mecburiyetindedirler.
Bu Yönetmelik 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nun 3284 sayılıKanun ile değişik 123 üncü maddesine göre hazırlanmıştır.
Yoklama için, örneği bu Yönetmeliğe ilişkin yoklama belgesi düzenlenir.Aylıkları aynı veli, vasi, (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyım veya vekil vasıtasıyla ödenenler için müştereken biryoklama belgesi verilebilir.
Yoklama belgelerine aylık sahiplerinin soyadı, adı, doğum yeri ve doğum tarihleri nüfus hüviyet cüzdanlarındaki kayıtlara göre yazılır. Yoklama belgeleri kanuni temsilciler tarafından imzalanır. Bu suretle düzenlenen yoklama belgeleri, yoklamaya esas tutulur.
Yoklama belgeleri yılda bir defa birinci dönem üç aylıkların ödeme tarihleri esas alınmak suretiyle, aylıkların ödendiği bankalara verilir.
Vasiler ve (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlar vesayet ve (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlık ilâmlarının, vekiller vekaletnamelerinin asıllarını veya noterlikçe onaylanmış örneğini bu sıfatlarla alacakları aylığa rast-layan ilk yoklama süresi içinde yoklama belgesi ile birlikte bankalara verirler. Bunların sonraki yoklamalarda verecekleri yoklama belgelerine işbu belgeleri düzenle-yen mahkeme veya noterliğin ünvanıyla tarih, numarası ve hangi yoklama belgesiyle verilmişolduğu yazılmakla yetinilir. (Ek:RG- 07/07/2005-25868)Yurt dışında ikamet ederek aylıklarını yurt içindeki veya yurt dışındaki bankalardan kendisi veya veli, vasi, vekil, kayyım aracılığıyla alanlar, ikamet ettikleri yabancı ülkelerde ikametgahlarına en yakın yetkili Büyükelçilik veya Konsolosluklardan alacakları hayatta olduklarına dair bir belgeyi, yılda bir defa birinci dönem aylık veya üç aylıklarının ödeme tarihleri esas alınmak suretiyle verilen yoklama belgelerine eklemeleri gerekir.
Vesayet ve (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlığın mahkemece kaldırılması veya değiştirilmesi halinde durum, vasi ve (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlarca, vekillerin azli veya değiştirilmesi halinde ise aylık sahiplerince T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne veya T.C. Emekli Sandığı Bölge Müdürlüklerine bildirilir.
Yaş hadlerine eriştikleri halde öğrenimde bulunan erkek çocuklar ( 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nun Ek 13 üncü maddesine göre aylık bağlanan kız yetimler dahil) devam ettikleri orta veya yüksek öğretim okullarından alacakları öğrenim belgelerini, T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne veya T.C. Emekli Sandığı Bölge Müdürlüklerine gönderirler.
Bankalar kendilerine verilen yoklama belgelerinde gerekli incelemeyi yaparak ilgililere ödemede bulunduktan sonra, bu belgelerle vesayet ve (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlık ilâmlar ve vekaletnameleri derhal T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne veya T.C. Emekli Sandığı Bölge Müdürlüklerine gönderirler.
Yoklama muamelelerini yapmakla görevli olanlar, yoklama belgelerini inceleyerek, a) Kanunî temsilciler tarafından aylığın tahakkukuna tesir eden bilgilerin tamamen yazılıp yazılmadığını ve imzalanıp imzalanmadığını araştırırlar. b) Gerekli vekâletnameler ile vasilik veya (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlık ilâmlarının verilmiş olup olmadığını müteakip yoklama belgelerinde vasilik, (Değişik ibare:RG-:07/07/2005-25868) kayyımlık veya vekillik belgelerini tanzim eden mahkeme veya noterliğin ünvanıyla tarih ve numaralarının bulunup bulunmadığını araştırırlar, varsa eksiklikleri tamamlatırlar. Yoklama belgelerinde görülen. Yoklama belgelerindeki bilgiler üzerine yapılan araştırma neticesinde kesilmesinin ge-rekeceği anlaşılan aylıkların kesilmesi ve fazla ödenmiş aylıklar varsa geri alınması için gerekliişlem yapılır.
T.C. Emekli Sandığınca bağlanan aylıklar, aylık sahiplerinin nüfus kayıt örneği ve emeklilik sicil numarası belirtilmek suretiyle kayıtlı oldukları nüfus müdürlüklerine bildirilir. Nüfus Müdürlükleri, aylık bağlandığını ilgililerin nüfus kütüğüne kaydederler.
Nüfus Müdürlükleri, kendilerine intikal eden, ölüm, evlenme, vatandaşlığı kaybetme durumlarında, nüfus kayıtlarından tetkik ederek, a) Ölmüş olanların, b) Dul karı, dul koca, dul ana, kız ve erkek çocuklar ile malûllük ve muhtaçlık aylığı alan erkek çocuklardan evlenenlerin, c) Türk vatandaşlığından çıkarılan, Türk vatandaşlığını bırakan veya yabancı memleket uyruğuna girenlerin, (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç), Adlarını, soyadlarını ve emeklilik sicil numaralarını T.C. Emekli Sandığı Genel Mü-dürlüğüne veya T.C. Emekli Sandığı Bölge Müdürlüklerine derhal bildirirler. Yukarıdaki (a) ve (b) fıkralarında yazılı aylık sahiplerinden, yabancı memleketlerde ölen ve evlenenler olduğu takdirde, bu durum yetkili Büyükelçilik ve Konsolosluklar tarafından, her birinin Türkiye'de kayıtlı oldukları nüfus müdürlüklerine bildirilir.
5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin (I) işaretli fıkrasında yazılı olan kurumlardan herhangi birinde bir göreve tayin edilenlerden, T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden emekli, adi malûllük, vazife malûllüğü, dul ve yetim aylığı alıp almadıklarına dair birer beyanname alınır. Ayrıca bu görevlere atananların durumu ilgili Kurumca da, T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne derhal bildirilir.
5434 sayılı Kanunun 124 üncü maddesi uyarınca gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlar hakkında Türk Ceza Yasası'nın 528 inci maddesi uyarınca kovuşturma yapılır.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle, 7/5/1986 gün ve 3284 'sayılı Kanunun Ek 7 nci maddesinin (b) bendi ile Yönetmelik olarak değiştirilen 9/6/1953 tarih ve 4/800karar sayılı T.C. Emekli Sandığı Yoklama Nizamnamesinin uygulaması sona erer.
Bu Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürü yürütür.
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.
Söz Konusu Mevzuatta Metinsel Değişiklik Öngören Mevzuat veya Tasarı Metni (1) |
YÖNETMELİK (1) |
|
Söz Konusu Mevzuatın Dayanağı Olan Mevzuat (1) |
Kanun (1) |
|
" *** Kırmızı renk, söz konusu kanunun yürürlükte olmadığını; sarı renk, söz konusu kanunun tasarı aşamasında olduğunu ve mavi renk ise söz konusu kanunun yürürlükte olduğunu nitelemektedir."
|