Bu Yönetmelik Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu "Yüksek İstişare Kurulu'nun çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Bu Yönetmelik Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu bünyesinde yer alan Yüksek İstişare Kurulunun kuruluş, çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Bu Yönetmelik, 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun 101’inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Bu Yönetmelikte geçen; TESK: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nu YİK:Yüksek İstişare Kurulu'nu İfade eder.
YİK, TESK Genel Kurul üyeleri arasından TESK Yönetim Kurulu'nca veya Yürütme Kurulu’nca atanacak yirmibir üyeden oluşur.
TESK Genel Kurul üyeleri arasından YİK üyeliğine atanacakların en az üç yıl süre ile oda, birlik, federasyon veya TESK Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olması şarttır.
TESK Genel Başkanı YİK'nun da başkanıdır. Kurulun kendi üyeleri arasından seçeceği iki başkan yardımcısı YİK çalışmalarının yürütülmesinde Başkana yardımcı olur.
YİK çalışmaları, başkan yardımcılarının başkanlığında kurulacak komisyonlar marifetiyle yürütülür. Komisyon çalışmalarına TESK uzmanları veya gerektiğinde görüşülen konunun uzmanları da katılabilir.
YİK'nun sekreterya hizmetleri TESK Genel Sekreterliği'nce yürütülür. TESK Genel Sekreteri, YİK toplantılarına katılır.
YİK'in başlıca görevleri şunlardır: a) TESK Yönetim Kurulunca havale edilen kanun, tüzük ve yönetmelikleri hazırlamak, mevzuat değişikliği tekliflerini incelemek ve görüş bildirmek, b) Federasyonlar ve birliklerin, gerektiğinde odaların çalışmalarını mevzuat ve statüleri çerçevesinde yürütmelerini sağlamak için lüzum görülecek zamanlarda işlemlerini incelemek ve alınması gerekli tedbirler hakkında ilgililere tebligatta bulunmak üzere TESK Yönetim Kuruluna bilgi vermek, c) TESK'na bağlı kuruluşların sorunlarını incelemek, yerinde tespit etmek ve TESK Yönetim Kuruluna iletmek, d) TESK Genel Başkanınca verilen diğer görevleri yapmak.
YİK toplantıları TESK Genel Başkanının yazılı daveti üzerine yapılır.
YİK'nun toplantı gündemi TESK Genel Başkanınca tespit edilir ve uygulanır.
YİK toplantılarına TESK Genel Başkanı başkanlık eder. Toplantıda kararlar çoğunlukla alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu tarafın kararı kabul edilir.
YİK üyeleri, bu Yönetmeliğin 9’uncu maddesinde sayılan görevleri gereği, TESK Genel Başkanınca belli sürelerle yurt içinde görevlendirilebilirler.
Yüksek İstişare Kurulu üyelerine toplantılar ve görev seyahatleri nedeniyle ödenecek harcırahlar ve huzur hakları, TESK Yönetim Kurulunun teklifi ile TESK Genel Kurulunca veya Genel Kurulun toplanmadığı yıllarda ise Başkanlar Kurulunca belirlenir ve alınacak kararlar çerçevesinde ve Konfederasyon bütçesinden ödenir.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun 23/5/1997 tarihinde yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında kabul edilen "Yüksek İstişare Kurulu Yönetmeliği" yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı yürütür.
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.
Söz Konusu Mevzuatın Dayanağı Olan Mevzuat (1) |
Kanun (1) |
|
" *** Kırmızı renk, söz konusu kanunun yürürlükte olmadığını; sarı renk, söz konusu kanunun tasarı aşamasında olduğunu ve mavi renk ise söz konusu kanunun yürürlükte olduğunu nitelemektedir."
|