Bu Yönetmelik; TC Anayasasının 95 nci ve 2919 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine dayanılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı emrine Genelkurmay Başkanlığınca tahsis edilecek askeri birliğin; görevlendirme esaslarını, görev, yetki ve sorumluluğunu, görev yerlerini ve ihtiyaçlarını belirtmek amacıyla düzenlenmiştir.
Bu Yönetmelik hükümleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı emrinde (Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve ona bağlı Milli Saraylarda) Genelkurmay Başkanlığınca görevlendirilecek askeri birlik hakkında uygulanır.
Bu Yönetmelikte geçen; a) Başkan : Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, b) Askeri Birlik: Genel Kurmay Başkanlığınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına tahsis edilen askeri kuvveti, c) Çevre Emniyeti : Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının sorumluluğuna verilmiş bütün bina, tesis ve eklentilere dışarıdan, park, bahçe ve arazilere ise çevre hudutlarından itibaren, buralara yönelik sabotaj ve tehlikelere karşı korunmasını; İfade eder.
Türkiye Büyük Millet Meclisine ve Milli Saraylara ait bütün bina, tesis, eklenti ve arazinin çevre emniyetini sağlamak üzere, Başkanın emrine, Genelkurmay Başkanlığınca askeri birlik tahsis olunur. Tahsis olunacak askeri birliğin kuvveti ve kuruluşu, Teşkilat ve kadrolarında gösterilir.
Askeri Birlik, olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halleri de dahil, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde öngörülen görevlerin yerine getirilmesi bakımından, Başkanın emri altındadır ve görevlerini yaparken Başkana karşı sorumludur. Ancak; güvenliğin gerekli kıldığı hallerde Genelkurmay Başkanlığı emri ile bu Askeri Birlik yurt savunması için görevlendirilebilir.
Tahsis olunan askeri birliğin görevi; a) Bütün bina, tesis, eklenti ve arazinin çevre emniyetini sağlamak için gerekli tedbirleri almak, b) Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak askeri tören hizmetlerini düzenlemek ve yerine getirmek, c) Cumhurbaşkanının Ankarafdan ayrılışı ile Ankarafya gelişlerinde Garnizon Komutanlığı ile koordine ederek karşılama ve uğurlama törenlerini yapmak, d) Genelkurmay Başkanlığındaki karşılama ve uğurlama törenleri ile Bayrak çekme törenlerini yapmaktır.
İç emniyet ve çevre emniyetini sağlamakla görevli askeri birlik ve polis kuvveti, görevlerin yürütülmesi sırasında karşılıklı işbirliği içinde bulunurlar Bu kuvvetler arasındaki koordinasyon, Başkan tarafından sağlanır.
2919 sayılı Kanunun 9 ncu maddesine göre Başkanlık emrine tahsis edilen askeri birliğin aşağıda belirtilen giderleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçesinden karşılanır. 1- Ulaştırma; a) Ulaştırma Giderleri b) Taşıma Giderleri 2- Barındırma; a) Bina küçük onarımı giderleri, b)Yakacak alımları, c) Elektrik, su, havagazı giderleri, d) Diğer hizmet alımları, e) Diğer tüketim malları ve malzeme alımları giderleri, 3- Akaryakıt ve yağ giderleri, 4- Döşeme, demirbaş; a) Makine, teçhizat, demirbaş, taşıt bakım ve onarım giderleri, b) Büro malzemeleri alımları, c) Diğer demirbaş alımları, d) Özel malzeme alım giderleri (Tören hizmetleri için)
Bu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı yürütür.
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.
Söz Konusu Mevzuatın Dayanağı Olan Mevzuat (2) |
Kanun (2) |
|
" *** Kırmızı renk, söz konusu kanunun yürürlükte olmadığını; sarı renk, söz konusu kanunun tasarı aşamasında olduğunu ve mavi renk ise söz konusu kanunun yürürlükte olduğunu nitelemektedir."
|