DÖNEM: 22 CİLT: 157 YASAMA YILI: 5
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
TUTANAK DERGİSİ
105’inci Birleşim
10 Mayıs 2007 Perşembe
İ Ç İ N D E K İ L E R
Sayfa
I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ
II. - GELEN KÂĞITLAR
III. - YOKLAMA
IV. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER
1.- Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İbrahim Köşdere'nin, Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanununa Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (Kamu İhale Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi) ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (2/212) (S. Sayısı: 305)
2.- Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/1030) (S. Sayısı: 904)
3.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in, İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ile Adalet Komisyonları Raporları (2/820) (S. Sayısı: 1337)
4.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve 194 Milletvekilinin; 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/1011) (S. Sayısı: 1408 ve 1408'e 1 inci Ek)
5.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, Grup Başkanvekilleri Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Muzaffer Remzi Kurtulmuşoğlu ile 354 Milletvekilinin; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/1015) (S. Sayısı: 1409 ve 1409'a 1 inci ek)
I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ
TBMM Genel Kurulu saat 14.30'da açılarak beş oturum yaptı.
Manisa Milletvekili Hasan Ören, Antalya Milletvekili Osman Özcan, Antalya Milletvekili Osman Kaptan, İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Antalya Milletvekili Atila Emek, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, İzmir Milletvekili Vezir Akdemir, Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün, Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu, Antalya Milletvekili Nail Kamacı, Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu, Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, Ankara Milletvekili İsmail Değerli, Adana Milletvekili N. Gaye Erbatur, İzmir Milletvekili Türkân Miçooğulları, İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, İzmir Milletvekili Muharrem Toprak, Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Aydın Milletvekili Mehmet Semerci, Aydın Milletvekili Mehmet Mesut Özakcan, Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş'ın (2/991) esas numaralı Kanun Tekliflerini geri çektiklerine ilişkin önergeleri okundu; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda bulunan Teklifin geri verildiği bildirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 22'nci seçim dönemi bitmeden seçimlerin yenilenmesine dair kararı çerçevesinde; Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın Adalet Bakanlığına, Kayseri Valisi Osman Güneş'in İçişleri Bakanlığına, Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın Ulaştırma Bakanlığına, Anayasa'nın 114'üncü maddesi gereğince, Başbakan tarafından atanmış olduklarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Genel Kurulun bilgisine sunuldu.
Anayasa'nın 114'üncü maddesine göre atanmış bulunan Adalet Bakanı Fahri Kasırga, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz ant içtiler.
Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 423'üncü sırasında bulunan 1377 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın bu kısmın 8'inci, 424'üncü sırasında bulunan 1379 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 9'uncu, 9/5/2007 Çarşamba günkü gelen kâğıtlarda yayımlanan 1411 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin kırk sekiz saat geçmeden 10'uncu sırasına alınmasına ve diğer işlerin buna göre teselsül ettirilmesine; Genel Kurulun 10/5/2007 Perşembe günkü birleşiminde gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 5'inci sırasındaki 1409 ve 1409'a 1'inci ek sıra sayılı Anayasa Değişikliği Teklifi'nin ikinci görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışmalarını sürdürmesine ve bu birleşimde başka iş görüşülmemesine; 11, 12, 13 ve 14 Mayıs 2007 tarihlerinde Genel Kurul çalışmalarının yapılmamasına ve Genel Kurulun 15 Mayıs 2007 tarihli birleşiminin saat 15.00'te başlamasına ilişkin Danışma Kurulu kararı kabul edildi.
Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğine ilişkin önergesi Genel Kurulun bilgisine sunuldu.
Cumhurbaşkanı adayı kalmadığından, yapılması daha önce kararlaştırlan Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin oylamaların iptal edildiği açıklandı.
Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının:
1'inci sırasında bulunan, Kamu İhale Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi'nin (2/212) (S. Sayısı: 305) görüşmeleri, daha önce geri alınan maddelere ilişkin komisyon raporu henüz gelmediğinden;
2'nci sırasında bulunan, Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin (1/1030) (S. Sayısı: 904),
3'üncü sırasında bulunan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in, İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair (2/820) (S. Sayısı: 1337),
4'üncü sırasında bulunan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve 194 Milletvekilinin; 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair (2/1011) (S. Sayısı: 1408 ve 1408'e 1'inci ek),
Kanun Tasarı ve Teklifleri, ilgili komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadığından;
Ertelendi.
5'inci sırasında bulunan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, Grup Başkanvekilleri Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Muzaffer Remzi Kurtulmuşoğlu ile 354 Milletvekilinin; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin (2/1015) (S. Sayısı: 1409 ve 1409'a 1'inci ek) ikinci görüşmesine, birinci görüşmesinin bitiminden itibaren en az kırk sekiz saat geçtikten sonra başlanabileceği açıklandı.
6'ncı sırasında bulunan, Bazı Kanunların Sağlık Kurulu Raporlarına İlişkin Hükümlerinde Değişiklik Yapılmasına Dair (1/1350) (S. Sayısı: 1405),
7'nci sırasında bulunan, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin (1/1269, 1/1248) (S. Sayısı: 1322),
8'inci sırasına alınan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü İş Konseyi Uluslararası Sekretaryasının Türkiye'de Yararlanacağı Ayrıcalıklar, Bağışıklıklar ve Kolaylıklara Dair (1/1306) (S. Sayısı: 1377),
Kanun Tasarıları, yapılan görüşmelerden sonra;
9'uncu sırasına alınan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Arasında Merkez Anlaşmasına Yeni Hükümler Derceden Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, (1/1293) (S. Sayısı: 1379), görüşmelerini müteakiben, elektronik cihazla yapılan açık oylamadan sonra,
Kabul edildi.
10'uncu sırasına alınan, Adana Milletvekili Vahit Kirişci ve Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ın, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Kullandırılan Grup Kredilerinden Doğan Kefaletin Sona Erdirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin (2/975) (S. Sayısı: 1411) görüşmelerine başlanılarak, 2'nci maddesine kadar kabul edildi.
Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Tokat Milletvekili Mehmet Ergün Dağcıoğlu'nun, konuşmasında, şahsına sataştığı iddiasıyla bir açıklamada bulundu.
10 Mayıs 2007 Perşembe günü, alınan karar gereğince saat 11.00'de toplanmak üzere, birleşime 00.07'de son verildi.
Nevzat Pakdil
|
|
|
Başkan Vekili
|
|
|
|
Yaşar Tüzün
|
Ahmet Gökhan Sarıçam
|
|
Bilecik
|
Kırklareli
|
|
Kâtip Üye
|
Kâtip Üye
|
No.: 141
II. - GELEN KÂĞITLAR
10 Mayıs 2007 Perşembe
Tasarılar
1.- Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketince Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Ödenmesi ve Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı (1/1357) (Adalet ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.5.2007)
2.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İtalya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sinematografik Ortak Yapım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/1358) (Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor ile Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.5.2007)
3.- Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı ve Ekvator Cumhuriyeti Enerji ve Maden Bakanlığı Arasında Enerji Sektöründe İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/1359) (Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji ile Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.5.2007)
Teklif
1.- Mersin Milletvekili Ömer İnan ve Karaman Milletvekili Yüksel Çavuşoğlu'nun; Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/1022) (Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 10.5.2007)
Süresi İçinde Cevaplandırılmayan Yazılı Soru Önergeleri
1.- Hatay Milletvekili Mehmet ERASLAN'ın, bazı üniversitelerdeki denizcilik bölümlerinin kapatılmasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21146)
2.- İzmir Milletvekili Erdal KARADEMİR'in, RTÜK'ün Diyanet İşleri Başkanlığından görüş istemesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21147)
3.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, statülerine göre personel sayısına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21148)
4.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, idari kadrolara yapılan atamalara ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21149)
5.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, bölünmüş yol çalışmalarına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21150)
6.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Dursunbey-Harmancık-Tavşanlı karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21151)
7.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Ballısaray Barajı projesine ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/21152)
8.- Manisa Milletvekili Nuri ÇİLİNGİR'in, Türkiye Kömür İşletmelerinin kredi kullanımına ve bazı alacaklarına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/21153)
9.- Adana Milletvekili Tacidar SEYHAN'ın, Ambarlı Fuel-oil Santralinin dönüşümüne ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/21154)
10.- Adana Milletvekili Tacidar SEYHAN'ın, Kangal Termik Santralindeki bir işin ihalesiz verilip verilmediğine ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/21156)
11.- Adana Milletvekili Tacidar SEYHAN'ın, Çatalağzı-B Termik Santraline ihalesiz kömür alınıp alınmadığına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/21157)
12.- Mersin Milletvekili Mustafa ÖZYÜREK'in, Mimarsinan Belediye Başkanına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21158)
13.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Harmancık İlçesinin öğrenci yurdu ihtiyacına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21159)
14.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, statülerine göre personel sayısına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/21162)
15.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, idari kadrolara yapılan atamalara ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/21163)
16.- İstanbul Milletvekili Kemal KILIÇDAROĞLU'nun, hastane müdürü atamalarıyla ilgili düzenlemeye ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/21164)
17.- Muğla Milletvekili Ali ARSLAN'ın, bazı sağlık kuruluşlarındaki personelin döner sermaye payına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/21165)
18.- Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, statülerine göre personel sayısına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/21190)
19.- İstanbul Milletvekili Onur ÖYMEN'in, ABD ile bir kredi antlaşması imzalanıp imzalanmadığına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21194)
20.- İzmir Milletvekili Türkan MİÇOOĞULLARI'nın, Mersin'de hastane borcunu ödeyemeyen bir aileye ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21195)
21.- İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, ABD ile imzalanan kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine yönelik anlaşmaya ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21196)
22.- Adana Milletvekli N. Gaye ERBATUR'un, özürlülerin istihdamına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21198)
23.- İzmir Milletvekili Enver ÖKTEM'in, Kamu İhale Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21201)
24.- İzmir Milletvekili Enver ÖKTEM'in, doğalgaz dağıtım şirketlerine yönelik bazı iddialara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21203)
25.- İstanbul Milletvekili Berhan ŞİMŞEK'in, Cumhurbaşkanınca geri gönderilen bazı kanunlara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21204)
26.- Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri SAYGUN'un, Malkara-Tekirdağ karayolundaki bir kavşak yapımına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21205)
27.- Antalya Milletvekili Hüseyin EKMEKÇİOĞLU'nun, Korkuteli-Burdur karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21206)
28.- Bolu Milletvekili Metin YILMAZ'ın, Bolu'da yapılması planlanan egzotik etler kesimhane ve işleme tesisine ilişkin Çevre ve Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/21207)
29.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, cari açığın GSMH'ya oranına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21212)
30.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, 2006 yılında kamu net borç yükünün GSMH'ya oranına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21213)
31.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, 2002 yılında kamu net borç yükünün GSMH'ya oranına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21214)
32.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, 2004 yılında kamu net borç yükünün GSMH'ya oranına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21215)
33.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, 2003 yılında kamu net borç yükünün GSMH'ya oranına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21216)
34.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, 2005 yılında kamu net borç yükünün GSMH'ya oranına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21217)
35.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, IMF'ye olan borca ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21218)
36.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, özel sektör yatırımlarına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21219)
37.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, doğrudan yabancı sermaye girişine ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/21220)
38.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, Tuz Gölünde doğalgaz depolama çalışmalarına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/21234)
39.- Adana Milletvekili N. Gaye ERBATUR'un, kayıp çocuklara ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21236)
40.- İstanbul Milletvekili Berhan ŞİMŞEK'in, İstanbul'daki belediyelerin yardım faaliyetlerine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21238)
41.- Ankara Milletvekili Mehmet TOMANBAY'ın, görevden alınan İSKİ Genel Müdürünün mal varlığına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21239)
42.- İzmir Milletvekili Erdal KARADEMİR'in, Mimarsinan Belediye Başkanı hakkındaki iddialara ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21240)
43.- Konya Milletvekili Atilla KART'ın, SHÇEK'in Konya-Meram'daki taşınmazlarına ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/21242)
44.- İstanbul Milletvekili Ali Rıza GÜLÇİÇEK'in, İLKSAN'ın TOKİ'ye devrettiği bir arsaya ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/21252)
45.- Ordu Milletvekili İdris Sami TANDOĞDU'nun, bir projede görevlendirilen danışmanlara ve bir kitabın basımına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/21254)
46.- Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, karşılaştırmalı bazı sağlık verilerine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/21256)
47.- Manisa Milletvekili Ufuk ÖZKAN'ın, İzmir-Bandırma tren yolu çalışmalarına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/21260)
48.- Konya Milletvekili Atilla KART'ın, örtülü ödenek yönetiminde görevli bir kişi hakkındaki iddialara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/21349)
49.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, Üçpınar Jandarma Karakolu binasına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21351)
50.- Konya Milletvekili Ahmet IŞIK'ın, Bakanlık bütçesine ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21352)
51.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Ahırlı soğuk hava deposuna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21353)
52.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Atatürk Spor Sitesi tenis kortu soyunma odası inşaatına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21354)
53.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya Atatürk Lisesi ek binasına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21355)
54.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Beyşehir Meteoroloji istasyonu binasına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21356)
55.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Balcılar soğuk hava deposuna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21357)
56.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Aksaray karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21358)
57.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Ereğli karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21359)
58.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya'daki karayollarına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21360)
59.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Ereğli karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21361)
60.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Ereğli karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21362)
61.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Ereğli-Ulukışla karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21363)
62.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Ereğli-Ulukışla karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21364)
63.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Ereğli-Ulukışla karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21365)
64.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Aksaray karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21366)
65.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Aksaray karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21367)
66.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Ankara karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21368)
67.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Ankara karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21369)
68.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Ankara karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21370)
69.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Karaman karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21371)
70.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Karaman karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21372)
71.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Seydişehir-Antalya karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21373)
72.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Konya-Karaman karayoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21374)
73.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Büyükbeşkavak Sağlık Ocağına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21375)
74.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Cihanbeyli Kapalı Spor Salonuna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21376)
75.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Cihanbeyli Spor Salonuna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21377)
76.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Küçükhasan Sağlık Ocağına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21378)
77.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Ereğli'deki bir sağlık ocağına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21379)
78.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Hadim Devlet Hastanesi Ek Binasına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21380)
79.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Hüyük soğuk hava deposuna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21381)
80.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Hüyük Hükümet Konağına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21382)
81.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Akören Jandarma Komutanlığı bina ve tesislerine ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21383)
82.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Argıthanı Sağlık Ocağına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21384)
83.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Kadınhanı Spor Tesisine ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21385)
84.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Numune Hastanesindeki bir inşaata ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21386)
85.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Bozkır soğuk hava deposuna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21387)
86.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Numune Hastanesindeki bir inşaata ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21388)
87.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Numune Hastanesi ek binasına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21389)
88.- Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, Selçuklu Hükümet Konağına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21390)
89.- İstanbul Milletvekili Ali Rıza GÜLÇİÇEK'in, Sultanbeyli'ye otoyoldan girişe ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/21405)
90.- İstanbul Milletvekili Ali Rıza GÜLÇİÇEK'in, Sultanbeyli'de arazilerinin tapularını alamayanlara ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21408)
91.- İstanbul Milletvekili Ali Rıza GÜLÇİÇEK'in, Sultanbeyli imar uygulama planına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21409)
92.- Ankara Milletvekili Yakup KEPENEK'in, Ankara'daki taşocaklarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/21410)
93.- İzmir Milletvekili Canan ARITMAN'ın, koruma kurullarına şehir plancısı üye atamasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/21411)
94.- İzmir Milletvekili Hakkı ÜLKÜ'nün, Devlet Tiyatrolarında yapıldığı iddia edilen bir görevlendirmeye ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/21412)
95.- İstanbul Milletvekili Berhan ŞİMŞEK'in, Bursa Bölge Müdürlüğünce düzenlenen bir belgenin iş takipçisine verilmesine ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/21487)
96.- Malatya Milletvekili Muharrem KILIÇ'ın, Malatya Havaalanının belli bir süre kapatılmasına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/21488)
97.- İstanbul Milletvekili Berhan ŞİMŞEK'in, Bursa Bölge Müdürü hakkındaki iddialara ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/21489)
98.- İstanbul Milletvekili Berhan ŞİMŞEK'in, Bursa Bölge Müdürlüğüyle ilgili bazı iddialara ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/21490)
10 Mayıs 2007 Perşembe
BİRİNCİ OTURUM
Açılma Saati:11.07
BAŞKAN: Bülent ARINÇ
KÂTİP ÜYELER: Ahmet Gökhan SARIÇAM (Kırklareli), Türkân MİÇOOĞULLARI (İzmir)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 105'inci Birleşimini açıyorum.
III. - Y O K L A M A
BAŞKAN - Elektronik cihazla yoklama yapacağım.
Yoklama için beş dakika süre vereceğim. Sayın milletvekillerinin oy düğmelerine basarak salonda bulunduklarını bildirmelerini, bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin, salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini, buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise, yoklama pusulalarını, görevli personel aracılığıyla, beş dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.
Yoklama işlemini başlatıyorum.
(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz.
Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmına geçiyoruz.
IV. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN
GELEN DİĞER İŞLER
1.- Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İbrahim Köşdere'nin, Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanununa Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (Kamu İhale Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi) ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (2/212) (S. Sayısı: 305)
BAŞKAN - 1'inci sırada yer alan kanun teklifinin geri alınan maddeleriyle ilgili komisyon raporu gelmediğinden, teklifin görüşmelerini erteliyoruz.
2'nci sırada yer alan, Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu'nun görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.
2.- Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/1030) (S. Sayısı: 904)
BAŞKAN - Komisyon? Yok.
3'üncü sırada yer alan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in, İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ile Adalet Komisyonları Raporları'nın görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.
3.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in, İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ile Adalet Komisyonları Raporları (2/820) (S. Sayısı: 1337)
BAŞKAN - Komisyon? Sırasında değil.
4'üncü sırada yer alan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve 194 Milletvekilinin; 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu'nun ikinci görüşmelerine başlayacağız.
4.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve 194 Milletvekilinin; 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/1011) (S. Sayısı: 1408 ve 1408'e 1 inci Ek) (x)
BAŞKAN - Komisyon? Yerinde.
Hükûmet? Yerinde.
Sayın milletvekilleri, teklifin birinci görüşmeleri 3 Mayıs 2007 Perşembe günü saat 22.06'da tamamlanmıştı.
Bilindiği gibi, Anayasa değişiklik tekliflerinin ikinci müzakerelerinde, gerek teklifin tümü üzerinde gerekse maddeleri üzerinde görüşme açılmamakta, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülmekte, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilememektedir.
Teklifin birinci görüşmelerinde sadece 1'inci madde üzerinde önerge verilmişti.
Şimdi, teklifin 1'inci maddesini okutuyorum:
2709 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ
ANAYASASINA GEÇİCİ MADDE
EKLENMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 17- Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk genel seçimde, Anayasanın 67 nci maddesinin son fıkrası, 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun milletvekili seçilme yaşına ilişkin hükmü ile bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin hükümler bakımından uygulanmaz.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 18 inci maddesi kapsamında bulunanlardan 25 yaşını doldurmuş olanlar, Yüksek Seçim Kurulunca güncelleştirilmiş seçim takvimine bakılmaksızın, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulundukları takdirde aday olabilirler ve aday gösterilebilirler."
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, bu madde üzerinde bir önerge var, okutacağım. Yalnız, bir konuyu bu arada açıklamak istiyorum. Oylamaya başlamadan önce oylamanın yöntemiyle ilgili olarak bazı açıklamalarda bulunacağım.
Anayasa'nın 175'inci ve İç Tüzük'ün 94'üncü maddeleri gereğince, Anayasa değişiklik tekliflerinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının en az beşte 3 çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür. Yani, teklifin maddelerinin ve tümünün kabulü için en az 330 kabul oyu gerekmektedir.
Genel Kurulun 5/7/1995 tarihli 134'üncü Birleşiminde oylanarak kabul edilen Başkanlık tezkeresi uyarınca, Anayasa değişiklik teklifinin ikinci görüşmesinde:
1) Yapılan oylamada 330'un altında oy alan madde, birinci oylamada aldığı oy ne olursa olsun, kesin olarak reddedilmiş olacak ve düşecektir.
2) Yapılan oylamada 330'un üzerinde oy alan maddeler, birinci oylamada aldığı oy 330'un altında da olsa, kabul edilmiş olacaktır.
(x) 1408 S.Sayılı Basmayazı 3/5/2007 tarihli 98'inci Birleşim Tutanağı’na eklidir.
1408'e 1'inci ek S.Sayılı Basmayazı bu birleşim tutanağına eklidir.
3) Yapılan oylamada maddeler 330'un ve 367'nin üzerinde oy almış olsalar da, tümünün oylamasında 330'un altında oy alırsa, teklifin tümü kesin olarak reddedilmiş olacak ve düşecektir.
4) Yapılan oylamada, maddelerin bir kısmı 330'un üzerinde, fakat 367'nin altında oy almış olsa, bir kısmı da 367'nin üzerinde oy almış olsa, tümünün oylamasında teklif 367'nin üzerinde oyla kabul edilirse, teklifin hiçbir maddesi kendiliğinden halk oylamasına sunulmayacaktır.
Sayın milletvekilleri, 1'inci maddeyi okutmuştum.
Bu madde üzerinde bir önerge vardır, okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 1408 sıra sayılı kanun teklifinin 1 inci maddesiyle 2709 sayılı T.C. Anayasasına eklenmesi öngörülen "Geçici Madde 17" nin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Sadullah Ergin
|
Ayhan Sefer Üstün
|
Fatih Arıkan
|
|
|
Hatay
|
Sakarya
|
Kahramanmaraş
|
|
Enver Yılmaz
|
Remzi Çetin
|
|
|
Ordu
|
|
|
"Geçici madde 17: Bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk genel seçimde, Anayasanın 67 nci maddesinin son fıkrası 10.6.1983 tarih ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin hükümler bakımından uygulanmaz."
BAŞKAN - Okunan önergeye Komisyon katılıyor mu?
ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU (İstanbul) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Hükûmet?
DEVLET BAKANI BEŞİR ATALAY (
BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
"Gerekçe: Bilindiği üzere Anayasamız üst normdur ve normlar hiyerarşisinin en üstündedir. Anayasanın 67 nci maddesi ile 76 ncı maddesi birlikte değerlendirildiğinde yeni tarihli olan 76 ncı madde hükümleri zaten uygulanacağından bu önerge verilmiştir."
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Komisyonun takdire bıraktığı, Hükûmetin katıldığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.
İç Tüzük'ün 94'üncü maddesi uyarınca önergeyle ilgili gizli oylama yapacağız.
Gizli oylamanın ne şekilde yapılacağını arz ediyorum:
Komisyon ve hükûmet sıralarında yer alan kâtip üyelerden komisyon sırasındaki kâtip üye Adana'dan başlayarak Denizli'ye kadar (Denizli dahil) ve Diyarbakır'dan başlayarak İstanbul'a kadar (İstanbul dahil), hükûmet sırasındaki kâtip üye ise İzmir'den başlayarak Mardin'e kadar (Mardin dahil) ve Mersin'den başlayarak Zonguldak'a kadar (Zonguldak dahil) adı okunan milletvekillerine biri beyaz, biri yeşil, biri de kırmızı olmak üzere üç yuvarlak pul ile mühürlü zarf verecek ve pul ve zarf verilen milletvekilini ad defterinde işaretleyecektir.
Milletvekilleri Başkanlık kürsüsünün sağında ve solunda yer alan kabinlerden başka yerde oylarını kullanamayacaklardır.
Vekâleten oy kullanacak bakanlar da, yerine oy kullanacakları bakanın ilinin bulunduğu bölümde oylarını kullanacaklardır.
Bildiğiniz üzere, bu pullardan, beyaz olanı kabul, kırmızı olanı ret, yeşil olanı ise çekimser oyu ifade etmektedir.
Oyunu kullanacak sayın üye, kâtip üyeden üç yuvarlak pul ile mühürlü zarfı aldıktan ve adını ad defterine işaretlettikten sonra kapalı oy verme yerine girecek, oy olarak kullanacağı pulu burada zarfın içerisine koyacak, diğer iki pulu ise ıskarta kutusuna atacaktır. Bilahare oy verme yerinden çıkacak olan üye, oy pulunun bulunduğu zarfı Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne konulan oy kutusuna atacaktır.
Oylamada adı okunmayan milletvekiline pul ve zarf verilmeyecektir.
Şimdi, gizli oylamaya Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı? Yok.
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupalar kaldırılsın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekilleri Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve 194 Milletvekilinin; 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi'nin 1'inci maddesi üzerinde verilen önergenin gizli oylama sonucu:
Kullanılan oy sayısı : 447
Kabul : 407
Ret : 36
Çekimser : 1
Boş : 2
Geçersiz : 1
Önerge kabul edilmiştir.
Şimdi, kabul edilen önerge doğrultusunda çerçeve 1'inci maddenin gizli oylamasını yapacağız.
Gizli oylamaya Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın milletvekilimiz var mı? Yok.
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Oy kupalarını kaldırın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Teklifin 1'inci maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 456
Kabul: 430
Ret : 20
Çekimser : 3
Boş : 2
Geçersiz : 1
Bu şekliyle teklifin 1'inci maddesi kabul edilmiştir.
2'nci maddeyi okutuyorum:
MADDE 2.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde maddeler tümüyle oylanır.
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 2'nci maddenin gizli oylamasına başlıyoruz.
Yalnız, bir hatırlatmam var: Oy kullandığınız zarfları mümkün olduğu kadar kapatınız, oy pusulası içinden düşebiliyor; tamamını kapatmasanız bile ucundan yapıştırmanızda fayda var. Ayrıca, pul olarak, arkadaşlarımız, yapıştırmak için zarfları bir yardımda da bulundular. Ona dikkat etmenizi rica ediyorum.
Sayın milletvekilleri, bir hatırlatma daha yapmak istiyorum: Bu oylamadan sonra teklifin tümü üzerinde bir gizli oylama daha yapılacaktır. Onun bitimini takiben, ikinci işe geçmeden önce kısa bir ara vereceğim arkadaşlarımızın ihtiyaçları bakımından.
Oylama işlemine Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üyemiz var mı? Yok.
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupaları kaldırın.
(Oyların ayırımına başlandı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, bazı arkadaşlarımızın oylamaya yetişemediğinden bahsediliyor. Bildiğiniz gibi, Anayasa değişikliklerinde tümünün oylanması çok önemlidir. Şu anda yetişememiş arkadaşlar varsa, onları uyarmak bakımından kendilerine yardımcı olunuz. Tümünün oylanmasında oy kullanabilirler.
(Oyların ayırımına devam edildi)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Teklif'in 2'nci maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 435
Kabul : 418
Ret : 13
Çekimser : 2
Boş : 1
Geçersiz : 1
2'nci madde kabul edilmiştir.
Şimdi, teklifin tümünün gizli oylamasına başlıyoruz.
Oylamaya Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üyemiz var mı efendim?
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupalar kaldırılsın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Teklif'in tümünün gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 443
Kabul : 429
Ret : 12
Çekimser : 2
Bu şekliyle teklif kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır. Hayırlı olmasını diliyorum.
Birleşime saat 14.00'e kadar ara veriyorum.
Kapanma Saati: 13.09
İKİNCİ OTURUM
Açılma Saati:14.06
BAŞKAN: Bülent ARINÇ
KÂTİP ÜYELER: Ahmet Gökhan SARIÇAM (Kırklareli), Türkân MİÇOOĞULLARI (İzmir)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 105'inci Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.
Gündemin 5'inci sırasında yer alan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, Grup Başkan Vekilleri Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili Ankara Milletvekili Muzaffer Remzi Kurtulmuşoğlu ile 354 milletvekilinin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu'nun ikinci görüşmelerine başlayacağız.
ALİ TOPUZ (İstanbul) - Sayın Başkanım…
BAŞKAN - Buyurun.
ALİ TOPUZ (İstanbul) - Sayın Başkanım, bir konuyu dikkatinize sunmak için söz aldım. Bilindiği gibi, bu oylamalarda bulunmayan bazı bakanlarımız vekâleten oy kullandırıyorlar. Bu konuda da tezkereleri Başkanlığın…
BAŞKAN - Sayın Topuz, yerinizde olun, ben mikrofonu açayım, oradan konuşun, sesiniz gelmiyor.
ALİ TOPUZ (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Bilindiği gibi, bu oylamalarda bulunamayacak durumda olan sayın bakanların, bir başka sayın bakana vekâlet verdiği, yetki verdiği bilinmektedir. Hiç kuşku yok ki bu yetki, ayrıca da bir tezkereyle Sayın Başkanlığa bildirilmektedir.
Size arz etmek istediğim konu, eğer bu şekilde oy kullanma söz konusu olacak ise, hangi bakanın hangi bakana yetki verdiğini Genel Kurula bildirmenizi ve bu konunun zabıtlara geçirilmesini saygıyla arz ediyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ederim.
Bundan önceki yaptığımız turlar sırasında da Sayın Anadol bir şeklide bana hatırlatmıştı. Ben, hem genel olarak vekâlet veren arkadaşlarımızın, bakanlarımızın hem de bugün için ayrıca özel vekâlet veren arkadaşlarımızın listelerini, dilekçelerini yanımda bulunduruyorum.
Bunlardan, mesela, birkaç tanesini okuyayım:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Bugün 10 Mayıs 2007 tarihinde yapılacak olan Anayasa değişikliğinin tüm oylamalarında Sayın Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin benim adıma oy kullanacaktır.
Saygılarımla arz ederim.
Abdullah Gül
Dışişleri Bakanı ve Başbakan
Yardımcısı
BAŞKAN - Sayın Ali Babacan'ın Devlet Bakanı Sayın Beşir Atalay'a vekâlet verdiğine dair dilekçesi var, Sayın Hüseyin Çelik'in Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'ı vekil tayin ettiğine dair dilekçeleri var. Diğerleri de elimizin altında hazır bulunuyor.
İkazın için teşekkür ediyorum.
5.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, Grup Başkanvekilleri Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Bursa Milletvekili Faruk Çelik, Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz ve Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Muzaffer Remzi Kurtulmuşoğlu ile 354 Milletvekilinin; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/1015) (S.Sayısı: 1409 ve 1409'a 1 inci ek) (x)
BAŞKAN - Hükûmet ve Komisyon yerinde.
Sayın milletvekilleri, teklifin birinci görüşmeleri 7 Mayıs 2007 Pazartesi günü saat 23.04'te tamamlanmıştı. Bilindiği gibi, Anayasa değişiklik tekliflerinin ikinci müzakerelerinde gerek teklifin tümü üzerinde gerekse maddeleri üzerinde görüşme açılmamakta, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülmekte, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilememektedir.
Teklifin birinci görüşmelerinde sadece 7'nci madde üzerinde önerge verilmişti.
Şimdi, teklifin 1'inci maddesini okutup gizli oya sunacağım.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 77 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "beş" ibaresi "dört" olarak değiştirilmiştir.
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, oylamaya başlamadan önce oylamanın yöntemiyle ilgili olarak bazı açıklamalarda bulunacağım.
Anayasa'nın 175'inci ve İç Tüzük'ün 94'üncü maddeleri gereğince, Anayasa değişiklik tekliflerinin maddelerinin ve tümünün kabulü üye tam sayısının en az beşte 3 çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür. Yani, teklifin maddelerinin ve tümünün kabulü için en az 330 kabul oyu gerekmektedir.
Genel Kurulun 5/7/1995 tarihli 134'üncü Birleşiminde oylanarak kabul edilen Başkanlık tezkeresi uyarınca, Anayasa değişiklik teklifinin ikinci görüşmesinde:
1) Yapılan oylamada 330'un altında oy alan madde, birinci oylamada aldığı oy ne olursa olsun kesin olarak reddedilmiş olacak ve düşecektir.
2) Yapılan oylamada 330'un üzerinde oy alan maddeler, birinci oylamada aldığı oy 330'un altında da olsa, kabul edilmiş olacaktır.
3) Yapılan oylamada maddeler 330'un ve 367'nin üzerinde oy almış olsalar da tümünün oylamasında 330'un altında oy alırsa, teklifin tümü kesin olarak reddedilmiş olacak ve düşecektir.
4) Yapılan oylamada, maddelerin bir kısmı 330'un üzerinde, fakat 367'nin altında oy almış olsa, bir kısmı da 367'nin üzerinde oy almış olsa, tümünün oylamasında teklif 367'nin üzerinde oyla kabul edilirse, teklifin hiçbir maddesi kendiliğinden halk oylamasına sunulmayacaktır.
Aynı durumda tümünün oylamasında teklif 367'nin altında oyla kabul edilirse, teklifin tümü kendiliğinden halk oylamasına sunulacaktır.
Gizli oylamanın ne şekilde yapılacağını arz ediyorum:
Komisyon ve hükûmet sıralarında yer alan kâtip üyelerden komisyon sırasındaki kâtip üyeler, Adana'dan başlayarak Denizli'ye kadar (Denizli dâhil) ve Diyarbakır'dan başlayarak İstanbul'a kadar (İstanbul dâhil), hükûmet sırasındaki kâtip üyeler, İzmir'den başlayarak Mardin'e kadar (Mardin dâhil) ve Mersin'den başlayarak Zonguldak'a kadar (Zonguldak dâhil) adı okunan milletvekiline biri beyaz, biri yeşil, biri de kırmızı olmak üzere üç yuvarlak pul ile mühürlü zarf verecek ve pul ve zarf verilen milletvekilini ad defterinde işaretleyecektir.
(x) 1409 S.Sayılı Basmayazı 7/5/2007 tarihli 102'nci Birleşim Tutanağı’na eklidir.
1409'a 1'inci ek S. Sayılı Basmayazı bu birleşim tutanağına eklidir.
Milletvekilleri, Başkanlık kürsüsünün sağında ve solunda yer alan kabinlerden başka yerde oylarını kullanamayacaklardır.
Vekâleten oy kullanacak bakanlar da, yerine oy kullanacakları bakanın ilinin bulunduğu bölümde oylarını kullanacaklardır.
Bildiğiniz üzere, bu pullardan, beyaz olanı kabul, kırmız olanı ret, yeşil olanı ise çekimser oyu ifade etmektedir.
Oyunu kullanacak sayın üye, kâtip üyeden üç yuvarlak pul ile mühürlü zarfı aldıktan ve adını ad defterine işaretlettikten sonra kapalı oy verme yerine girecek, oy olarak kullanacağı pulu burada zarfın içerisine koyacak, diğer iki pulu ise ıskarta kutusuna atacaktır. Bilahare oy verme yerinden çıkacak olan üye, oy pulunun bulunduğu zarfı Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne konulan oy kutusuna atacaktır.
Oylamada adı okunmayan milletvekiline pul ve zarf verilmeyecektir.
Şimdi, gizli oylamaya Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı?
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kutuları toplayın.
İSMAİL BİLEN (Manisa) - Var, var; geliyor.
BAŞKAN - Arkadaşınızı burada tutun, son tur oylamaya katılsın; oylama işlemi bitmiştir.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın Milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Teklif'in 1'inci maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Oy sayısı : 439
Kabul : 367
Ret : 65
Çekimser : -
Boş : 3
Geçersiz : 4
2' nci maddeyi okutuyorum:
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasında geçen "seçim tutanaklarını" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını" ibaresi; son fıkrasında geçen "halkoyuna sunulması" ibaresinden sonra gelmek üzere, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi" ibaresi eklenmiştir.
BAŞKAN - 2'nci maddenin gizli oylamasına başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı?
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupalar kaldırılsın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Teklif'in 2'nci maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 434
Kabul : 376
Ret : 55
Boş : 3
3'üncü maddeyi okutuyorum:
MADDE 3- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz."
BAŞKAN - 3'üncü maddenin gizli oylamasına Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oy kullanmayan sayın milletvekilimiz var mı? Yok.
Oy kullanma işlemi tamamlanmıştır.
Oy kupalarını kaldırın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Teklif'in 3'üncü maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 376
Kabul : 375
Ret : 1
Birleşime beş dakika ara veriyorum.
Kapanma Saati: 15.46
ÜÇÜNCÜ OTURUM
Açılma Saati:15.54
BAŞKAN: Başkan Vekili Nevzat PAKDİL
KÂTİP ÜYELER: Ahmet Gökhan SARIÇAM (Kırklareli), Yaşar TÜZÜN (Bilecik)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 105'inci Birleşiminin Üçüncü Oturumunu açıyorum.
1409'a 1'inci ek sıra sayılı Anayasa Değişikliği Teklifi'nin görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Komisyon ve Hükûmet yerinde.
Teklifin 3'üncü maddesinin gizli oylama sonucuna göre, madde kabul edilmiştir.
4'üncü maddeyi okutuyorum:
MADDE 4- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 101- Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir.
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir.
Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer."
BAŞKAN - 4'üncü maddenin gizli oylamasına Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı?
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupalar kaldırılsın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 4'üncü maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 374
Kabul : 370
Ret : 1
Boş : 1
Geçersiz : 2
Böylece madde değişikliği kabul edilmiştir.
5'inci maddeyi okutuyorum:
MADDE 5- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 102 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 102- Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir."
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, saygıdeğer arkadaşlarım, belki sizlere zahmet olacak, ama lütfen zarfları yapıştırınız.
Maddenin gizli oylamasına Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Saygıdeğer milletvekilleri, oyunu kullanmayan milletvekili arkadaşımız var mı efendim, Genel Kurulda? Yok.
Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, oy kullanma işlemi tamamlanmıştır.
Görevli arkadaşlar kupaları kaldırsınlar.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 5'inci maddesinin gizli oylama sonucunu arz ediyorum:
Kullanılan oy sayısı : 377
Kabul : 374
Ret : 2
Boş : 1
Böylece madde kabul edilmiştir. Hayırlı olmasını diliyorum.
Saygıdeğer milletvekilleri, biraz önce oylaması yapılan Anayasa değişiklikleriyle birlikte geçici madde 17 Anayasa'ya eklendiğinden, bu maddeyi, madde 6'ya bağlı olan maddeyi geçici madde 18 olarak okutuyorum:
MADDE 6- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 18- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67 nci maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz.
BAŞKAN - Geçici madde 18'in gizli oylamasına Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Saygıdeğer milletvekilleri, Genel Kurulda bulunup da oyunu kullanmayan milletvekili arkadaşımız var mı? Yok.
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Görevli arkadaşlarımız kupaları kaldırsınlar.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 6'ncı maddesine bağlı geçici madde 18'in gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 377
Kabul : 374
Ret : 1
Çekimser : 1
Boş : 1
Böylece, madde kabul edilmiştir, hayırlı olmasını diliyorum.
Saygıdeğer milletvekilleri, 6'ncı maddeye bağlı geçici madde 19'u okutuyorum:
GEÇİCİ MADDE 19- Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.
Anayasa'nın 101 inci maddesi uyarınca gösterilen adaylar, yazılı muvafakatları ve Anayasanın değişik 101 inci maddesindeki şartları ihtiva eden ve diğer ilgili belgelerle birlikte ilk tur oylama tarihinden otuz gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına başvururlar. Adayların başvurularında eksik bilgi ve belgelerin tespit edilmesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından, eksikliklerin giderilmesi için üç günlük kesin süre verilir. Bu süre içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde adaylar, kendiliklerinden adaylıktan çekilmiş sayılırlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca, Anayasa'nın 101 inci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıdıkları anlaşılan adaylara ilişkin kesin liste iki gün içinde ilan edilir ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu görevlisi, aday gösterildiği tarihten itibaren görevinden ayrılmış sayılır. Görevinden ayrılan kamu görevlisinin Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde görevine geri dönmesi konusunda ilgili kanun hükümleri uygulanır.
Birinci tur seçim sonuçlarının kesinleşmesinden ikinci tur oylamanın sonuçlanmasına kadar, ikinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki oy sıralaması esas alınarak sıradaki adayla doldurulması suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin usûl ve esasların kanunla düzenlenmesine kadar, 10/06/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 26/04/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 22/04/1983 tarihli ve 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu, 23/05/1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun ile diğer kanunların bu maddeye aykırı olmayan hükümleri uygulanır."
BAŞKAN - Sayın Başkanın bir redaksiyon talebi var.
Buyurun Sayın Başkanım.
ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU (İstanbul) - Sayın Başkanım, bu geçici madde 19'un ikinci fıkrasının son cümlesindeki "kendiliklerinden" kelimesinin "kendiliğinden" biçiminde olması gerekiyor, düzeltiriz.
BAŞKAN - Teşekkür ederim.
Gerekli notlar alınmıştır Sayın Başkanım.
Gizli oylamaya Adana ilinden başlıyoruz.
(Oyların toplanmasına başlandı)
BAŞKAN - Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, Genel Kurulda bulunup da oyunu kullanmayan üyeler varsa, lütfen oylarını kullansınlar.
(Oyların toplanmasına devam edildi)
BAŞKAN - Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, oy verme işlemi tamamlanmıştır.
Görevli arkadaşlar kupaları kaldırsınlar.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 6'ncı maddesine bağlı geçici madde 19'un gizli oylama sonucunu arz ediyorum:
Kullanılan oy sayısı : 375
Kabul : 374
Çekimser : 1
Böylece madde kabul edilmiştir, hayırlı olsun.
Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, çerçeve 6'ncı maddeye bağlı geçici 18 ve geçici 19'uncu maddeler kabul edilmiştir.
7'nci maddeyi okutuyorum:
MADDE 7- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde 1 ve 3 üncü maddeleri birlikte; 2, 4, 5, 6 ve 7 nci maddeleri birlikte oylanır.
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, madde üzerinde bir adet önerge vardır, önergeyi okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 1409 sıra sayılı kanun teklifinin 7 nci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Sadullah Ergin
|
Ünal Kacır
|
Abdullah Erdem Cantimur
|
|
|
Hatay
|
İstanbul
|
Kütahya
|
|
İbrahim Hakkı Birlik
|
Tevfik Akbak
|
|
|
Şırnak
|
Çankırı
|
|
"Madde 7- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır."
BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU (İstanbul) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Hükûmet?
DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ALİ ŞAHİN (İstanbul) - Katılıyoruz efendim.
SALİH KAPUSUZ (Ankara) - Gerekçe…
BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
Gerekçe:
Kanunun halkoyuna sunulması halinde oylamada karşılaşılabilecek muhtemel zorlukları önlemek amacıyla bu önerge verilmiştir.
BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmiştir.
Saygıdeğer milletvekilleri, işaretle yapılan oylamada önerge kabul edilmiştir. İç Tüzük'ün 94'üncü maddesine göre, kabul için gerekli beşte 3 çoğunluğun tespiti için şimdi önergenin oylaması gizli oylama suretiyle yapılacaktır.
Gizli oylamaya Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı? Yok.
Oylama işlemi tamamlanmıştır.
Görevli arkadaşlar kupaları kaldırsın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 7'nci maddesi üzerinde verilen önergenin gizli oylama sonucunu arz ediyorum:
Kullanılan oy sayısı : 375
Kabul : 373
Ret : 1
Boş : 1
Böylece önerge kabul edilmiştir.
Birleşime beş dakika ara veriyorum.
Kapanma Saati: 18.13
DÖRDÜNCÜ OTURUM
Açılma Saati: 18.21
BAŞKAN: Bülent ARINÇ
KÂTİP ÜYELER: Ahmet Gökhan SARIÇAM (Kırklareli), Yaşar TÜZÜN (Bilecik)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 105'inci Birleşiminin Dördüncü Oturumunu açıyorum.
1409'a 1'inci ek sıra sayılı Anayasa Değişikliği Teklifi'nin görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Komisyon ve Hükûmet yerinde.
Şimdi, biraz önce kabul edilen önerge doğrultusunda, 7'nci maddenin gizli oylamasına Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı?
Oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupalar kaldırılsın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 7'nci maddesinin gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 378
Kabul : 375
Ret : 1
Boş : 2
Bu sonuca göre, madde kabul edilmiş olmaktadır.
Şimdi, teklifin tümünün gizli oylamasına Adana ilinden başlıyoruz.
(Oylar toplandı)
BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın milletvekilimiz var mı?
Sayın milletvekilleri, oy kullanma işlemi bitmiştir.
Kupaları kaldırın.
(Oyların ayırımı yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Teklifin tümünün gizli oylama sonucunu açıklıyorum:
Kullanılan oy sayısı : 377
Kabul : 376
Ret : 1
(AK Parti ve Anavatan Partisi sıralarından alkışlar)
Bu sonuçla, teklif kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.
Hayırlı olmasını dilerim.
Komisyon Başkanının kısa bir söz talebi var.
Sayın Kuzu buyurun. (AK Parti ve Anavatan Partisi sıralarından alkışlar)
ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU (İstanbul) - Sayın Başkanım, değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinize teşekkür ediyorum. Böylece, Anayasa’mızda küçük fakat önemli bir paketi de sizlerin sayesinde geçirmiş olduk.
Getirilen pakette beş yıllık süre, Meclisimizin süresi, dört yıla inmekte bildiğiniz gibi. Anayasa Mahkemesi kararıyla oluşan, bizce de yanlış olan o şekildeki boşluğu doldurmaya yönelik toplantı nisaplarının 184 olduğunu gösteren yine bir değişiklik, önemli bir değişiklik, bunları da belki bir kenarda bırakacak türden. 5+5 formülüyle isimlendirilen, halk tarafından Cumhurbaşkanı seçimini sağlayan, iki kez seçilme imkânı veren bir değişiklik. Diğer değişiklikler de bunların uygulamasını sağlayan maddeler.
Böylece, çağdaş dünyanın gittikçe kabul ettiği şekilde, mümkün olduğu kadar doğrudan demokrasilerin halka gidiş yolları sayenizde aşılmış olmakta, önemli bir katkı sağladınız.
Sayın Cumhurbaşkanlığından bizim arzumuz, bu saatten sonra bu değişikliği onaylaması ya da halka sunması şeklindeki bir yöntem takdirlerine arz olunur tabii ki.
Hepinize teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum efendim.
Sağ olun. (AK Parti sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Sayın Başkan, teşekkür ederim.
Sayın milletvekilleri, alınan karar gereğince, kanun tasarı ve tekliflerini sırasıyla görüşmek için 15 Mayıs 2007 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.
ile ilişkili yeni içerik eklendiğinde e-mail gönderilsini istiyorsanız, üye olmanız gerekmetedir.