En son güncellemeler 26 Nisan iş günü sonunda yapılmıştır.

Kanunum.com

Arama İpuçları

Kanunum.com Türkçe'ye has metinsel arama teknolojileri üzerine uzmanlaşmaktadır. Bu sayede, tutanaklardan alt mevzuata, taslaklardan yargı kararlarına, milyonlarca sayfalık içerikte, genel ifadelerle veya tanımlayacağınız koşullarda hızlı arama yapmak mümkündür. Kanunum.com'da aradığınız içerik metnine daha kolay ulaşabilmek için aşağıdaki arama ipuçlarına göz atmanızı öneriyoruz.

Kanunum.com’da yargı kararlarına erişmenin iki temel yolu vardır:

  • 1) Arama çubuğu üzerinde sorgu yapmak ve sonrasında yargı kararları filtrelerinin kullanımı,
  • 2) Bir mevzuat metninde madde yanlarında verilen bilgi kutularındaki ilgili kararların listelenmesi

Detay ve örnekler için tıklayınız!

×

Yargı Kararlarına Nasıl Ulaşırım?

1) Arama çubuğu üzerinde sorgu yapmak ve sonrasında yargı kararları filtrelerinin kullanımı

Belli bir konu hakkında içtihat metinlerine ulaşmak istiyorsanız, ilgili içtihat metninde geçmesini istediğiniz kelimeleri ana sayfada bulunan arama çubuğuna yazarak sorgunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Vurgulamak isteriz ki burada en kritik nokta aradığınız içtihat metninde geçtiğini tahmin ettiğiniz kelimeleri kullanarak arama yapmaktır.

Örnek : marka rüçhan hakkı

Arama: marka rüçhan hakkı

Ardından sonuç sayfasının solunda yer alan filtreler yardımıyla ilgili mahkeme (örn: Yargıtay), daire (örn: 11. Hukuk Dairesi), tarih aralığı (2000-2009 arası), sıralama kriteri (örn: yeniden eskiye) belirterek arama sonuçlarınızı daraltmanız mümkündür.

Filtreleme: Yargıtay / 11. Hukuk Dairesi

2) Bir mevzuat metninde madde yanlarında verilen bilgi kutularındaki ilgili kararların listelenmesi

Belirli bir kanun maddesi ile ilgili yargı kararları ilgili kanun maddesinin yanında bulunan mavi bilgi kutularının içinde listelenmiştir.

Örnek: 6102 sayılı TTK’nın 573. maddesi ile ilgili yargı kararları için Kanunum.com’da 6102 sayılı TTK’nın olduğu sayfada 573. maddeye gitmeniz yeterlidir. Sonrasında aşağıda gördüğünüz şekilde maddenin solunda yer alan mavi bilgi kutusu içinden ilgili kararları görüntüleyebilirsiniz.

Madde Yanı: Mavi kutuyu tıklayınız

Vurgulamak isteriz ki: “Türk Ticaret Kanunu’nun 573. maddesiyle ilgili karar” şeklinde yapacağınız bir arama yapmak sizi istediğiniz sonuçlardan uzaklaştırırken, bunun yerine ilgili kanunun sayfasına gidip, sonrasında ilgilendiğiniz madde numarasının solundaki mavi bilgi kutusuna tıklamanız yeterli olacaktır.

Kanun gerekçe metinlerine Kanunum.com’da Dosyalar bölümü üzerinden ulaşabilirsiniz. Dosyalar bölümüne, mevzuatı incelediğiniz ekranın sağında yer alan Dosya simgesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Detay ve örnekler için tıklayınız!

×

Kanun Gerekçelerine Nasıl Ulaşırım?

Kanun gerekçe metinlerine Kanunum.com’da Dosyalar bölümü üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dosya simgesini tıklayınız. Dosyalar bölümüne bakınız.

Bir kanun maddesinin gerekçesine ulaşmak istiyorsanız, Kanunum.com’da o kanun metninin sonunda sunduğumuz Dosyalar bölümüne bakmanız yeterli olacaktır. Dosyalar bölümüne, mevzuatı incelediğiniz ekranın sağında yer alan Dosya simgesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Teorik olarak bir kanun, teklif/tasarı aşamasından yasalaşma aşamasına kadar olan süre içinde iki kez değişikliğe uğrayabilmektedir:

  • İlgili Esas Komisyonunda önerge ile değişiklik
  • TBMM Genel Kurulu’nda oylamada önerge ile değişiklik

Kanunum.com’da Dosyalar bölümünde gerekçeler için 3 farklı dosyayı incelemek gerekebilir:

1) TBMM komisyon raporu: Bir kanunun teklif aşamasında sunulan gerekçeleri ile birlikte esas komisyonunda önerge ile yapılan değişikliklere ilişkin gerekçeleri de bu dosyada mevcuttur.

Örnek : 6102 sayılı TTK’nın esas komisyon raporunu 6102 sayılı kanunun dosyalar bölümünde bulabilirsiniz: Esas komisyon raporu için tıklayınız.

2) Kanunum.com gerekçe özet dosyası: Eğer bir kanunun TBMM Genel Kurulu'nda önerge ile değişen maddeleri varsa, editör ekibimizin hazırladığı gerekçe özet dosyası size zaman kazandıracaktır. Doğrudan TBMM tutanaklarından aldığımız gerekçe metinlerini toplu olarak bu özet dosyasında bulabilirsiniz. Bu sayede uzun TBMM tutanak dosyalarında yoğun bir incelemeyle zaman kaybetmeden gerekçelere hızla ulaşabilirsiniz.

Örnek : 6102 sayılı TTK’nın TBMM Genel Kurulu’nda önerge ile değişen maddelerinin gerekçelerini 6102 sayılı kanunun dosyalar bölümünde bulabilirsiniz: Gerekçeler için tıklayınız.

3) Veto edilmiş kanunlara özel durum: Veto edilmiş kanun tasarıları TBMM Genel Kurulu'nda yeniden görüşüldükten sonra kabul edilirse farklı bir kanun numarası ile yasalaşmaktadır. Fakat ilgili kanunun esas komisyonunda görüşülen gerekçeleri eski (veto edilen) kanun numarası ile anılan komisyon raporunda kalmaktadır.

Örnek: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'na ilişkin gerekçeler için 5387 sayılı (veto edilen) Bankacılık Kanunu'nun komisyon raporunu incelemek gerekmektedir. Bu sorunu aşmak adına Kanunum.com'da 5411 sayılı kanunun dosyalar bölümünde 5387 sayılı kanunun komisyon raporunu bulabilirsiniz: Komisyon raporu için tıklayınız.

Arama çubuğuna sadece esas ve/veya karar numarası girerek yargı kararlarına ulaşabilirsiniz. Kararın esas ve karar numaralarının başına, sonuna ya da ortasına herhangi bir kelime veya işaret eklemeden ilgili numaraları tırnak içinde yazıp sisteme arama komutunu vermektir.

Detay ve örnekler için tıklayınız!

×

Yargı Kararlarını Esas ve Karar Numarası ile Nasıl Bulurum?

Arama çubuğuna sadece esas ve/veya karar numarası girerek yargı kararlarına ulaşabilirsiniz.

Bir yargı kararını esas ve karar numarası temel alarak arıyorsanız yapmanız gereken tek şey, kararın esas ve karar numaralarının başına, sonuna ya da ortasına herhangi bir kelime veya işaret eklemeden ilgili numaraları tırnak içinde yazıp sisteme arama komutunu vermektir.

Örnek: YARGITAY 13. Hukuk Dairesi’nin 2002/3807 E. 2002/5675 K. numaralı kararını aramak için "2002/3807" "2002/5675" yazmanız yeterli.

Yargı kararlarını ararken sık yapılan HATALAR / dikkat edilmesi gereken hususlar:

1) Bir yargı kararını ararken ilgili kararın tüm bilgilerini arama çubuğuna yazmak

Yanlış Arama:

Doğru Arama:

İlgili kararın sadece esas ve karar numarasını yazmanız sizi istediğiniz belgeye götürecektir. Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi Yargıtay, hukuk dairesi, esas no, karar no ... vb. ayırt edici olmayan kelimeler ile arama yapmanıza gerek yoktur.

2) Bir yargı kararını ararken esas ve karar numarasının yanında çeşitli kısaltmalar kullanmak

Yanlış Arama:

Doğru Arama:

Kısaltmalar kullanarak yapılan aramalar, bir önceki örnekte olduğu gibi sonuç listenizde istediğinizden daha fazla belge olmasına yol açar. Örneğin içinde "E." ya da "K." geçen tüm belgeleri görüntülemenize sebep olacak ve bu yüzden de sonuç listeniz uzayacaktır.

3) Esas ve karar numaraları ile slash (/) arasında boşluk bırakmak ve aramada tırnak işareti kullanmamak

Yanlış Arama:

Doğru Arama:

Boşluk bırakılarak arama yapıldığında slash işaretinin (/) önündeki ve arkasındaki rakamlar veritabanında ayrı ayrı bulunup listelendiğinden sonuç listeniz uzayacaktır. İstenilen yargı kararı bu numaraların birlikte yer aldığı bir belge olduğundan, erişmeye çalıştığınız yargı kararını birçok belge arasından ayıklamanız gerekecektir. Ayrıca tırnak işareti kullanarak bir arama yaparsanız sonuçlarınız sadece tırnak işareti içindeki yazıyı içeren belgeleri size sunacaktır.

Gelişmiş arama teknikleriyle yapılan aramalar, istenilen içeriğe ulaşmada en etkili yollardan biridir. İki gelişmiş arama tekniğine dikkat çekmek istiyoruz:

  • 1) Yakınlık Araması,
  • 2) Parantez Kullanımı

Detay ve örnekler için tıklayınız!

×

Kanunum.com’da Gelişmiş Arama Özelliklerinden Nasıl Faydalanılır?

Gelişmiş arama teknikleriyle yapılan aramalar, istenilen içeriğe ulaşmada en etkili yollardan biridir. Aşağıdaki iki gelişmiş arama tekniğine dikkat çekmek istiyoruz:

1) Yakınlık araması

Bu arama özelliği sayesinde arama çubuğuna yazdığınız kelimelerin aynı cümlede ya da aynı paragrafta geçtiği içerikleri görüntülemeniz mümkündür.

Örnek: "anonim ortak devir"/20

Örnekteki arama ile anonim, ortak ve devir kelimelerini birbirine en fazla 20 kelime uzaklıkta içeren metinleri görüntülemiş olursunuz. Sayı değeri tamamen sizin atayabileceğiniz herhangi bir sayı değeridir.

Sayı değerini küçük tutarak, örneğin 5, aradığınız kelimeleri aynı cümlede, 10-20’li değerlerde tutarak aynı paragrafta yakalayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aranan kelimeleri tırnak işaretleri içerisinde yazdıktan sonra boşluk bırakmadan slash (/) işareti koymak ve yine boşluk bırakmadan sonra sayı değerini yazmaktır.

Sadece anonim ortak devir şeklinde (yakınlık araması kullanılmadan) yapılan bir aramanın sonucunda 2661 belge listelenirken, yakınlık aramasıyla yapılan "anonim ortak devir"/20 şeklindeki sorguda ise 85 belge listelenmektir.

2) Parantez kullanımı

Bu arama sıklıkla eş anlamlı kelimelerin kullanılabileceği durumlarda fayda sağlamaktadır. Parantez içine birden fazla kelime yazarak bu kelimelerin arasına gizli bir "VEYA" koymuş olursunuz.

Örnek: (araç taşıt) vergi

Örnekteki arama aslında (araç VEYA taşıt) VE vergi araması ile eşdeğerdir. Parantezler, içerisindeki sorgu terimleri arasına gizli bir "VEYA" operatörü koyar. Bu sayede bu örnekte araç vergi veya taşıt vergi aramalarını aynı anda yapmış olursunuz.

Zaman zaman bir ifadenin sadece belirttiğiniz haliyle geçtiği metinleri görmek isteyebilirsiniz. Örneğin "rekabet etmeme" gibi bir ifade aradığınızda, "rekabet edebilir", "rekabet etmez" gibi "etmek" fiilinin farklı çekimlerini de içeren metinleri aramanızda görmek istemeyebilirsiniz. Bu durumda, tek yerine çift tırnak işaretiyle (""rekabet etmeme"") aramanızı yapmanız yeterlidir.

Benzer şekilde, kanun, tebliğ, ilke kararı, yönetmelik vb herhangi bir mevzuatın tamamı veya istediğiniz maddelerini izlemeye alabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, bu mevzuat bölümlerinde bir değişiklik olduğuna dair sistemimize bilgi geldiğinde veya bunlara dayanılarak çıkarıldığı sistemde belirtilmiş bir alt mevzuat yürürlükten kalktığında veya seçtiğiniz mevzuata atıf yaptığı tespit edilen bir meclis tartışması, komisyon raporu, Yargıtay veya Danıştay kararı veya herhangi bir içerik sisteme eklendiğinde, e-posta ile bilgilendirileceksiniz.

Detay ve örnekler için tıklayınız!