Coin'ler ve yaptırımlarla ilgili Financial Times Analiz/Haber Yazısı (Çeviri: Kanunum)

 

Dijital para birimleri (“Coin”) üzerine kurulu borsada halka arzlar, farklı regülasyon alanlarının birbirne yamalanmasıyla oluşan parçalı bir mevzuatla karşı karşıya


Ünlüler ve risk sevenlerin katılımı artarken, dijital para birimlerine dayalı kağıtların ("token") borsada arzı bazı piyasalarda denetim kurumlarınca yasaklanıyor ve bir balon oluştuğu endişesi büyüyor (1)


Carolina Binham


Finans bilgi ve becerilerinden çok Reality Show'lar bağlamında tanınan ünlüler belli bir yatırım stratejisine desteklerini açıklamaya başlamışlarsa, artık bir tür balonun oluştuğunu haklı olarak varsayabiliriz.


Dijital para birimlerinde (“cryptocurrency”) sermaye toplama amacıyla borsada yapılan ilk halka arzlarda ("ICO"; "Inital Coin Offering") durum tam da bu.  Paris Hilton, oyuncu Jamie Foxx ve boksör Floyd Mayweather'ı da içeren yıldızlar dijital para birimlerinde sermaye artırımı girişimlerine desteklerini açıklamak için birer birer sosyal medyaya yönelmekteler.


ICO'larda bir şirket, sıklıkla Ethereum gibi bir dijital para birimi karşılığı, "token"'ler arz ediyor.  Token adlı bu kağıtlar şirketten gelecekte hizmet almak için kullanılabildiği gibi, bir başkasına da satılabiliyor.


Coinschedule adlı bir ICO bilgilendirme servisine göre, bu yıl Ekim sonuna kadar toplam 3.5MilyarDolar tutarında sermaye toplanması sağlanmış 211 tane ICO gerçekleşmiş.


Bu durum dijital para birimlerinin çok yükselmiş olan değerleriyle yakın korolasyon içinde.  Bitcoin'in değeri yıl içinde, şimdiye kadar, 997Dolardan 8150Dolara fırlamış durumda; yüzde 700'ün üzerinde bir artış.  


Yüksek getiri vaadinin tehlikeli cazibesine kapılan risk-severler ve ünlülerin sayısı artıyor.  Ve regülasyon kurumu yetkililerini endişelendiren de işte bu.  Ama bu sorunla ilgili bir şey yapıp yapamayacakları, ortaya çıkmaları çoğunlukla onyılları bulan kuralları ancak birkaç aydır varolan bir inovasyona uygulama kabiliyetine sahip olup olmadıklarına bağlı.


ICO'ları Eylül ayında olduğu gibi yasaklayan Çin'in... Yazının tamamı için tıklayınız.


 

(1) Carolina Binham, 2017, “Watchdogs ban token issuance in some markets as celebrities and punters pile in and bubble fears grow” (“Coin offerings face patchwork of regulations”), Financial Times/FT.com, 25 November-26 November 2017.  Used under licence from the Financial Times.  All Rights Reserved.  Kanunum.com is solely responsible for providing this translated content of the original article and The Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.  (Financial Times’ın kullanım lisansı altında yayınlanmaktadır.  Tüm hakları saklıdır.  Orijinal metnin bu tercümesinden tamamen Kanunum.com sorumludur ve The Financial Times Limited tercümenin doğruluğu veya kalitesiyle ilgili sorumluluk kabul etmez.)