Google'ın Sürücüsüz Araba birimi müdürünün Uber'e transferi sonrası Google'in Uber'e açtığı teknoloji hırsızlığı davasında, müdürün kendisine cezai sorumluluk yaratacak bilgilerinin ifşasının müdürün anayasal hakkının ihlali olacağına dair davalı (Uber) iddiası ABD Federal Temyiz mahkemesinde reddedildi. Delil duruşmaları ve keşif devam edecek.

Google'ın sürücüsüz araba geliştirme birimi Waymo'nun önceki müdürü olan Anthony Levandowski, geçtiğimiz yıllarda Google'daki görevinden ayrılmış ve Otto Trucking LLC adı altında kendi şirketini kurmuştu.  Şirket 680MilyonDolar karşılığında Uber tarafından devralınmıştı.  Google, Uber ve Otto şirketlerine açtığı davada, Levandowski'nin Waymo'dan (Google) ayrılmadan önce önemli bilgileri barındıran 14000 tane dosyayı indirdiğini ve Uber'in Levandowski'nin şirketini almasıyla Uber'in mevcut sürücüsüz araba teknolojileri alanındaki çalışmalarında artık Google'dan indirilmiş olan bu bilgilerin kullanıldığını iddia ediyor.

Davadaki delil duruşmaları sırasında, Uber'in Levandowski'nin şirketini satın alması öncesindeki "due diligence" işlemlerini yürüten avukatın ismini de barındıran avukat-müvekkil loglarının açılması gündeme gelmişti.  Uber, bu avukat isimlerinin açılmasının Levandowski'nin kendisine cezai sorumluluk yaratabilecek bilgileri ifşa etmesi sonucunu yaratabileceğini ve bunun da Levandowski'nin anayasal haklarının ihlali olacağını belirtmişti.  Mahkeme, davadaki davalının Levandowski değil Uber şirketi olduğunu belirterek istemi reddetmişti.  Konu Levandowski'nin kişisel olarak müdahil de olmasıyla temyiz mahkemesine götürülmüş ve delil duruşmaları geçici olarak durdurulmuştu.  Ancak federal mahkeme ara kararı kısa bir gerekçeyle onadı.

Duruşma süreci ve keşif yeniden başlarken ilk olarak Google'ın tedbir istemi değerlendirilecek önümüzdeki günlerde.  Uber, tedbir istemi de dahil olmak üzere, mahkemenin zorunlu tahkim kararı vermesini istiyor.  Google ve Levandowski arasındaki çalışma sözleşmesinin her tür ihtilafta tahkime gidilmesini öngören maddesine atıf yapan Uber'e karşı Google, eski müdürü Levandowski'yi değil, Levandowski'nin yeni işvereni Uber'i dava ettiğini yineliyor.

KAYNAK: The Recorder ("Federal Circuit Rejects 5th Amendment Plea in Driverless Car Feud", S Graham); United States Appeals Court for the Federal Circuit, Karar No 2017-1904 (04.25.2017)