Tüketicilerin ürün ve hizmetlerle ilgili görüşlerini yazdıkları internet sitelerini Google endeksinden çıkarttırmak için tarafları önceden hazırlanmış davalarda uzlaşma metinleri temin edip, bunları Google'ı sitenin tamamını endeksten çıkarmaya ikna etmekte kullanan avukatlara karşı dolandırıcılık davası açıldı.

Kaliforniya'da davayı açan pissedconsumer.com adlı site dolandırıcılık davasında, davalı iki avukatın birlikte çalıştığı "İtibar Yönetimi" ("Reputation Management") şirketleriyle bir araya gelerek, tüketicilerin ürün ve hizmetlerle ilgili olumsuz görüşlerini paylaştıkları pissedconsumer.com gibi sitelerin Google aramasında çıkmaması için mahkemeleri hukuka uygun olmayan biçimde kullandıklarını iddia ediyor.

İddiaya göre, avukatlar bu sitelerde yazı yazacak bir kişiyi ikna ediyorlar ve önceden ayarlanmış bir şirketin ürününe karşı yazı yazdırıyorlar.  Önceden ayarlanmış bu taraflardan olan şirket adına "tüketici"ye karşı ilgili yazısı için "itibarsızlaştırma" davası ("defamation") açıyorlar.  Birkaç gün içinde taraflar arasında sitede yayınlanan görüşün itibar sarsıcı olduğuna dair mahkeme gözetimi altında bir uzlaşma metni temin ettikten sonra da, bu metinle Google'a gidip Google'ı sadece bu metni değil, tüm siteyi endeksinden çıkarmaya ikna ediyorlar.

KAYNAK:  www.therecorder.com